Peranti Apple Menikmati Kadar Muat-Turun Lebih Tinggi Berbanding Peranti Lain Di Malaysia

Diterbitkan pada Jun 19, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sekiranya ingin menguji atau menyemak kelajuan muat-turun dan muat-naik sesuatu rangkaian, salah satu laman yang dituju adalah Speedtest. Ini sekaligus membolehkan perkhidmatan berkenaan menghimpunkan beberapa data, dan berkongsi data berdasarkan ujian pada laman mereka kepada umum.

Melalui data suku ketiga dan ke-4 2020 yang lepas, salah satu data menarik yang dikongsikan adalah berkaitan kelajuan yang dinikmati pengguna – berdasarkan kepada jenama peranti.

Speedtest memperlihatkan pengguna peranti Apple menikmati kadar kelajuan muat-turun tertinggi di Malaysia, iaitu secara purata mencapai 28.20Mbps.

Ia seterusnya, diikuti oleh Samsung, Huawei, Xiaomi dan juga Oppo.

Jikalau dilihat daripada segi model peranti, pengguna iPhone 12 Pro Max 5G dilihat menikmati kadar kelajuan muat-turun tertinggi di Malaysia, iaitu mencapai 52.33Mbps secara purata. Ia seterusnya diikuti oleh Mate 30 Pro 5G pada kelajuan purata 50.61Mbps, dan iPhone 11 Pro Max pada kelajuan 40Mbps.

Dua lagi model keluaran Huawei turut menduduki carta lima teratas, iaitu Mate 20 Pro dan Huawei P30 Pro – dengan kelajuan purata 39Mbps.

Walaupun kelajuan ini masih bergantung kepada syarikat telekomunikasi, tetapi secara purata, pengguna tempatan yang menggunakan model peranti ini dilihat menikmati kadar kelajuan muat-turun yang tinggi berbanding pengguna peranti lain.

komen


© Amanz / 2022 Kami