Dos Kedua AstraZeneca Di Malaysia Mungkin Dipendekkan Ke Enam Minggu Selepas Dos Pertama

Diterbitkan pada Jun 19, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Suntikan dos kedua vaksin AstraZeneca sepatutnya diberi 12 minggu selepas dos pertama. Tetapi Kementerian Kesihatan Malaysia kini sedang mengkaji untuk memendekkan tempoh tersebut ke 6 minggu. Menurut Menteri Kesihatan Datuk Dr Adham Baba, keputusan akan diambil oleh JKJAV (Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin) kerana wujud kerisauan varian Covid-19 baharu akan mengganggu keberkesanan vaksin AstraZeneca.

Dalam beberapa kajian yang telah dilakukan di luar negara, vaksin AstraZeneca didapati boleh menentang varian Delta yang kini merupakan varian paling dominan di dunia. Ia mempunyai kadar kebolehkangkitan yang lebih tinggi berbanding varian yang lain serta boleh mendatangkan kesan yang negatif kepada mereka yang hanya menerima satu dos suntikan vaksin. Mereka yang sudah menerima dos lengkap didapati tidak mendapat kesan yang teruk sekiranya dijangkiti varian delta.

Virus Covid-19 Delta mempunyai kadar kebolehjangkitan 60% lebih tinggi berbanding varian Alpha yang ditemui di United Kingdom. Varian Alpha ini sendiri mempunyai kadar kebolehjangkitan 50% lebih tinggi berbanding strain asal yang memulakan pandemik lebih setahun lalu.

 ​​​​Sumber Bernama

komen


© Amanz / 2022 Kami