Cari @ Amanz

Sekian lama pengguna WhatsApp menantikan sokongan multi-peranti, iaitu satu akaun sama pada banyak peranti seakan Telegram – Mark Zuckerberg dan juga ketua bahagian WhatsApp, Will Cathcart mengesahkan yang ciri ini akan tiba tidak lama lagi. Tetapi disebabkan mesej pengguna tidak disimpan di awanan sepertimana yang dilakukan oleh Telegram, ciri ini sukar dibangunkan dan merupakan cabaran bagi Facebook dan juga WhatsApp.

Tetapi, penawaran Facebook dan WhatsApp ini bukanlah apa yang anda sangkakan. Walaupun ia adalah ciri multi-peranti dan boleh digunakan pada banyak peranti serentak, hanya satu telefon sahaja boleh menggunakannya. Sokongan ke empat peranti serentak yang Mark Zuckerberg dan Will Cathcart sahkan ini terhad kepada WhatsApp Web, perisian WhatsApp untuk desktop dan juga penggunaan pada Facebook Portal sahaja.

Kemudian, menurut tangkapan layar daripada WABetaInfo – ciri ini akan mempunyai masalah prestasi dan beberapa masalah lain jika digunakan berbanding hanya menggunakan satu peranti. Kemudian fungsi seperti panggilan suara dan mesej tidak boleh digunakan jika anda menggunakan versi baharu dan rakan anda menggunakan versi lama.

WhatsApp mengatakan mereka akan mengekalkan sokongan penyulitan penuh – sekaligus memastikan privasi pengguna terjamin. Ciri ini akan diedarkan dalam masa sekitar dua bulan lagi dan terhad kepada pengguna beta Android dan iOS sahaja.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd