Cari @ Amanz

Kami di Amanz mengikuti perkembangan syarikat Volocopter untuk beberapa tahun kerana pada kami mereka boleh dikatakan salah satu daripada syarikat yang sedang cuba untuk mempelopori cara-cara pengangkutan baru melalui helikopter/UAVmereka yang rata-rata membolehkan kita semakin menghampiri masa hadapan seakan-akan siri animasi The Jetsons.

Terkini, setelah memakan masa beberapa tahun untuk membangunkan dan menguji sistem-sistem UAV mereka, Reuters melaporkan bahawa Volocopter sedang berusaha untuk memastikan perkhidmatan teksi terbang mereka beroperasi secara sepenuhnya menjelang tahun 2024, iaitu tahun dimana acara Sukan Olimpik Paris akan berlangsung.

Volocopter

Volocopter baru-baru ini menjalankan ujian penerbangan di lapangan terbang Bourget, berdekatan dengan Paris, dimana UAV mereka dilihat terbang selama tiga minit pada kelajuan 50km/j pada ketinggian 30m di udara. UAV tersebut dilihat mempunyai ruang untuk dua penumpang dan bagasi ringan.

CEO Volocopter, Florian Reuter mengatakan bahawa harapannya ialah untuk mereka beroperasi sebelum acara Sukan Olimpik bermula, tetapi berkata bahawa pada permulaan operasi, ia akan perlu mengikuti beberapa undang-undang sedia ada seperti keperluan untuk seorang juruterbang untuk menerbangkan teksi ini secara manual terlebih dahulu.

Dia mengatakan lagi bahawa apabila perkhidmatan teksi terbang mereka beroperasi kelak, ia diharap bahawa penumpang boleh terbang didalam teksi-teksi ini tanpa memerlukan input pengguna di masa akan datang.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd