Cari @ Amanz

Sudah tiga tahun Xiaomi tidak melancarkan peranti dalam siri Mi Mix dan tahun ini menjadi kali pertama siri ini dikembalikan. Peranti pertama yang dilancarkan selepas Mi Mix 3 5G adalah peranti dengan skrin boleh-lipat mereka – Mi Mix Fold. Tetapi, tidak ramai yang gemari peranti sebegini dan masih ramai menantikan kehadiran Mi Mix 4.

Kita semua tahu yang siri Mi Mix adalah peranti konsep Xiaomi yang dijual kepada umum. Terkini, laporan daripada MyDrivers menyatakan Mi Mix 4 akan menjadi telefon pintar Xiaomi pertama dengan teknologi kamera di bawah skrin. Peranti ini akan bersaing dengan ZTE Axon 20 5G. Tetapi, Xiaomi dilaporkan akan menjual peranti ini pada harga premium seakan Mi 11 Ultra – iaitu mungkin mencapai RMB5,999 (sekitar RM3,854).

Bukan itu sahaja, disebabkan teknologi baharu telah digunakan – spesifikasi lain akan menjadi lebih lemah berbanding Mi 11 Ultra. Skrin dikatakan hanyalah panel 1080p dengan bezel seakan Pixel 5. Cip pemprosesan adalah Snapdragon 888 dan menyokong pengecasan pantas 120W. Peranti ini akan didedahkan oleh Xiaomi pada suku ketiga tahun ini, mungkin sekitar Julai akan datang atau paling lewat September kelak.

ZTE Axon 20 5G dijual pada harga mampu milik, jika Xiaomi ingin jual pada harga premium – teknologi kamera bawah skrin mereka haruslah lebih baik daripada ZTE. Apa-apa pun, sama-sama kita nantikan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd