Pembangun Bebas Berjaya Membangunkan Enjin Tema “Material You” Android 12 Untuk Peranti Android Lain

Diterbitkan pada Jun 24, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Android 12 adalah sistem operasi baharu daripada Google dengan rekaan antaramuka serba baharu yang mempunyai perubahan drastik berbanding versi-versi Android lain. Sistem tema adaptif yang digelar monet ini dilihat akan ditawarkan secara khusus untuk peranti Pixel yang menjalankan Android 12 sahaja dan Google tidak mendedahkan bilakah ia akan ditawarkan kepada peranti lain. Peranti lain hanya akan menerima rekaan baharu sahaja.

Terkini, seorang pembangun bebas kdrag0n telah membangunkan enjin tema tersendiri berasaskan monet. Beliau tidak menggunakan sebarang API daripada Google, sebaliknya melakukan rekayasa semula (reverse engineering) daripada kod Android 12 versi beta. Beliau turut menjadikan kod enjin tema ini secara sumber terbuka dengan lesen MIT untuk membenarkan pembangun lain mengimplementasikan ke dalam custom ROM.

Versi yang akan ditawarkan kepada umum kelak adalah melalui ProtonAOSP, iaitu custom ROM yang dibangunkan beliau. Menariknya, beliau turut sedang mencuba menggunakan kod pustaka Jetpack Compose dan Flutter agar peranti yang menjalankan Android 11 turut boleh menggunakan tema ini dan tidak terhad kepada Android 12 sahaja. Dalam percubaan awal, Pixel 4 dilihat mampu mengubah menjalankan enjin tema ini dengan baik – tetapi apabila tatalan mula dilakukan prestasi menjadi teruk. Bukan itu sahaja, penggunaan enjin tema ini turut memakan kuasa yang banyak – menjadikan bateri peranti cepat habis.

Menurut XDA, kdrag0n turut membantu salah seorang pembangun Google yang terlibat dengan pembangunan Material You dan monet untuk memastikan pembangunan Android 12 menjadi lebih lancar.

komen


© Amanz / 2022 Kami