Cari @ Amanz

Huawei sedia menawarkan sejumlah peranti untuk pengguna tempatan, dan salah satu siri dibawah mereka adalah Huawei Nova.

Huawei Nova 3 Malaysia

Siri Nova telah diperkenalkan pada 2016 yang lepas, dan ia memfokuskan kepada pengguna remaja dengan sejumlah ciri-ciri dan rekaan menarik.

Sebelum melihat apakah pembaharuan pada Nova 8i, mari kita lihat dahulu apakah penawaran yang pernah dibawakan oleh siri Nova di Malaysia sebelum ini.

Pada 2018 yang lepas, Huawei telah memperkenalkan Nova 2 Lite untuk pasaran Malaysia, pada harga RM799. Ketika itu, ia memfokuskan kepada penawaran telefon yang trendy dan hip pada harga mesra poket – dan ditujukan kepada pengguna muda dan remaja.

Populariti siri Nova diteruskan dengan pengenalan Huawei Nova 2i yang mana memfokuskan kepada penawaran empat kamera – dua kamera belakang, dan dua kamera hadapan.

Huawei Nova 3i pula seterusnya hadir dengan cip Kirin 710 dan turut menyertakan perisian Huawei GPU Turbo. Peranti ini dipasarkan sebagai peranti mesra permainan video.

Tahun 2019 menyaksikan pengenalan Huawei Nova 4, dimana ia hadir dengan tri-kamera belakang, dan memori sehingga 8GB RAM – disamping penggunaan kamera pada skrin berlubang dihadapan.

Huawei Nova 5T juga turut diperkenalka pada tahu 2019, dimana Kuala Lumpur Fashion Week menjadi pusat pengenalannya. Ia hadir dengan rekaan yang serba baharu, dengan penggunaan logo NOVA yang mencuri perhatian ramai.

Huawei Nova 7i pula telah diperkenalkan menggunakan Kirin 810, dan sokongan pengecasan 40W, serta empat kamera belakang, pada harga kompetitif RM1099.

Dan terakhir sekali sebelum ini adalah Huawei Nova 7 yang hadir dengan rekaan premium berwarna-warni, dan menjadi telefon 5G pertama berspesifikasi pertengahan di Malaysia.

Selain daripada semua ini, terdapat juga beberapa peranti edisi terhad yang turut ditawarkan dibawah siri Nova untuk pasaran Malaysia.

Dengan perkembangan sihat ini, semestinya ramai yang menantikan berkenaan Huawei Nova 8i. Ia dijangka meneruskan tradisi Huawei dalam memfokuskan para pengguna muda, termasuk sokongan pengecasan 66W, skrin bersaiz 6.67-inci, dan kamera utama 64MP. Sama-sama kita nantikan apakah kejutan yang bakal dibawakan oleh Huawei Nova 8i ini, dan bilakah ia akan dilancarkan di Malaysia.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd