Infinix Concept Phone 2021 Hadir Dengan Pengecasan 160W – Cas Penuh Peranti Dalam Hanya 10 Minit

Diterbitkan pada Jun 29, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Terdahulu, Amanz pernah melaporkan kewujudan peranti Infinix dengan sokongan pengecasan pantas 160W. Pada awalnya, ia muncul dalam satu imej tersebar yang hanya memaparkan rekaan pengecas sahaja. Namun kemudiannya, ia mula diacah oleh pihak Infinix sendiri menerusi beberapa ciapan di Twitter rasmi.

Enggan terus berteka-teki, peranti berkenaan akhirnya diperlihatkan sepenuhnya bersama beberapa spesifikasi utama. Dikenali sebagai Infinix Concept Phone 2021, ia bagaimanapun hanyalah sebuah peranti konsep sahaja dan belum sedia ditawarkan untuk pasaran komersial. Salah satu elemen yang menjadi tumpuan utama pada peranti adalah sokongan teknologi pengecasan pantas 160W.

Ianya dikenali sebagai 160W Ultra Flash Charge dan didakwa mampu untuk mencapai tahap pengecasan penuh peranti dengan bateri 4,000 mAh hanya dalam masa sepuluh minit sahaja. Di samping itu, Infinix turut menyertakan kebolehan mengecas secara nirwayar pada kelajuan 50W bersama-sama dengannya.

Untuk aspek lain, Infinix Concept Phone 2021 juga menggunakan paparan sejenis AMOLED bersaiz 6.67-inci dengan resolusi FHD+. Paparannya juga menggunakan rekaan skrin melengkung mencecah 88 darjah dan jelas kelihatan, ianya juga tidak mempunyai sebarang butang fizikal pada kedua-dua belah sisi peranti. Seperkara lagi yang menarik tentangnya ialah penggunaan panel belakang yang boleh berubah warna – di mana, ia sebahagian daripada pendekatan yang menggunakan teknologi elektrokromik dan elektroluminescent.

Jelas dapat dilihat, terdapatanya tulisan perkataan “NOW” yang menghiasi panel belakang peranti. Apabila peranti sedang dicas, di sini akan terdapatnya cahaya bewarna hijau yang menyala di bahagian dalam huruf O pada tulisan berkenaan. Seterusnya, keseluruhan tubuh peranti pula akan berubah warna daripada kelabu kepada cahaya bewarna biru bertujuan sebagai pemberitahuan berkaitan sebarang notifikasi atau lain-lain.

Tidak habis di situ, Infinix Concept Phone 2021 juga mempunyai lensa periskop yang menyokong kebolehan zum digital sehingga 60X. Di samping, dua lagi sensor lain yang masih tidak diketahui mengenai saiz megapixel untuk kamera ini. Kamera hadapa pula sebesar 32-Megapixel yang diletakkan pada lubang skrin pada panel hadapan peranti.

Buat masa ini, peranti ini masih sekadar konsep dan prototaip awal – tiada sebarang maklumat berkaitan perancangan berkaitan pemasarannya yang diperoleh ketika ini.

Sumber : Infinix Mobile

komen


© Amanz / 2022 Kami