Carian
Perisian Hasad Yang Terkandung Dalam Permainan Cetak Rompak Menggunakan PC Yang Terkesan Untuk Melombong Kriptowang
June 30, 2021 Nazrin

Kehadiran perisian hasad dalam permainan komputer cetak rompak bukanlah sesuatu yang baru. Secara lazimnya, risiko yang ditanggung oleh pengguna apabila memuat-turun perisian atau permainan video secara haram termasuklah pemasangan perisian hasad yang boleh dikawal penggodam dan sebagainya.

Terkini, sebuah laporan daripada syarikat sekuriti komputer Avast mengatakan bahawa sejak tahun 2018, sebanyak 220,000 komputer dilaporkan telah terkesan dengan sebuah perisian hasad yang dinamakan Crackonosh. Perisian ini ditemui melalui fail permainan komputer di sejumlah laman web torrent cetak rompak dan akan dipasangkan secara automatik apabila pengguna memasang permainan-permainan ini pada komputer mereka.

Secara ringkasnya, apabila perisian hasad Crackonosh ini dipasang pada komputer pengguna, ia akan diaktifkan dan akan menggunakan komputer tersebut untuk melombong kriptowang secara jauh, dan akan kemudiannya menghantar kriptowang tersebut ke pihak penggodam.

Apa yang lebih merisaukan ialah Crackonosh hadir dengan kemampuan untuk melumpuhkan sistem keselamatan komputer anda dengan menulis-ganti fail-fail sistem dalam komputer anda untuk memudahkan lagi proses penghantaran fail ke mesin pelayan penggodam-penggodam ini.

Diantara permainan-permainan terbanyak yang dilihat mengandungi perisian hasad Crackanosh ini termasuklah Grand Theft Auto V, NBA 2K19, The Sims 4, Far Cry 5 dan sebagainya.

Avast mengatakan bahawa pemilik perisian hasad ini telah mengaut keuntungan dalam nilai kriptowang setinggi $2 juta dan mengatakan terdapat kebarangkalian tinggi bahawa mereka berasal dari negara Czech kerana nama yang digunakan untuk kriptowang ini.

Setakat ini, Crackonosh dilihat menghantui komputer-komputer di lebih dari 12 negara, termasuklah Filipina, India, Brazil, Amerika Syarikat dan juga United Kingdom.

Sumber: Avast

Komen