Kereta Terbang Prototaip AirCar Melepasi Ujian Penerbangan 35 Minit Diantara Dua Lapangan Terbang Di Slovakia

Diterbitkan pada Jun 30, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Malaysia sebelum ini mempunyai impian untuk membangunkan kereta terbang kita sendiri, tetapi impian tersebut kekal mimpi apabila dilihat bahawa prototaip yang dibangunkan hanyalah sebuah dron yang dijenamakan semula.

Walaupun begitu, seorang saintis dan jurutera di Slovakia baru-baru ini berjaya menguji kereta terbang prototaip mereka dimana ia berjaya terbang diantara dua lapangan terbang tempatan di negara tersebut. Kereta terbang prototaip tersebut dinamakan AirCar, dan dibangunkan oleh Profesor Stefan Klein.

Apa yang menakjubkan mengenai AirCar ini ialah ia hadir sebagai sebuah kereta biasa yang hadir dengan sayap yang boleh dilipat, dan bahagian spoiler aerodinamik yang juga berfungsi sebagai ekor kapal terbang. Apabila mahu digunakan sebagai kapal terbang, sayap ini boleh dilipat keluar, dan pemandu hanya perlu ke lokasi yang membenarkan anda berlepas, dimana untuk eksperimen ini, ialah sebuah lapangan terbang.

AirCar mampu menampung dua orang dengan bagasi dengan jumlah berat 200kg. Bukan itu sahaja, kereta ini juga mampu terbang setinggi 2500 meter di atas paras laut selama 35 minit selaju 170km/j menggunakan petrol yang digunakan dalam kereta biasa sahaja.

Buat masa ini, kereta terbang ini hanya berada dalam fasa prototaip buat masa ini, tetapi kami menjangkakan dengan kejayaan ujian pertama ini, kami akan mendengar lebih banyak lagi berita mengenai AirCar di masa akan datang.

Sumber: BBC

komen


© Amanz / 2022 Kami