CITF Membangunkan Pangkalan Data Github Yang Menunjukkan Pecahan Butiran Kadar Vaksinasi

Diterbitkan pada Jun 30, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sejak program PICK bermula pada awal bulan Mei, pihak Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin COVID-19 Kebangsaan telah memperlihatkan jumlah vaksinasi harian dan keseluruhan kebangsaan untuk memperlihatkan kadar vaksinasi rakyat Malaysia sepanjang fasa pertama, kedua dan ketiga program tersebut.

Walaupun begitu, orang ramai telah meminta pihak kerajaan untuk menunjukkan butiran lebih banyak, dan memuatkan data vaksinasi tersebut ke sebuah laman web yang boleh diakses oleh orang ramai supaya ia boleh dimanfaatkan oleh orang ramai yang mungkin boleh membina sistem untuk melihat kadar keberkesanan vaksinasi di Malaysia.

Sehubungan dengan itu, pihak COVID-19 Immunisation Task Force (CITF) baru sahaja membangunkan sebuah pengkalan data di Github yang merumahkan data vaksinasi tempatan yang digabungkan secara kebangsaan dan juga melalui pecahan mengikut negeri.

Didalam repositori Github ini, diantara data vaksinasi yang kita dapat lihat termasuklah jumlah vaksinasi pertama, vaksinasi kedua dan jumlah vaksinasi keseluruhan setiap hari. Pengkalan data Github ini dilihat boleh menambahkan lebih banyak data kelak di masa akan datang, tetapi buat masa ini, mereka yang berminat untuk mengetahui pecahan kadar vaksinasi COVID-19 mengikut negeri setiap hari boleh melihat terus data tersebut melalui pengkalan data ini.

Sumber: CITF @ Github

komen


© Amanz / 2022 Kami