Cari @ Amanz

Twitter Spaces merupakan salah satu perkongsian berbentuk audio yang ditawarkan oleh platform Twitter. Ia diadakan secara langsung, membolehkan orang ramai berinteraksi dengan mendengar dan turut menyertainya dalam memberikan komen dan pendapat.

Twitter sedia mengatakan kelak pengguna boleh melakukan penerbitan atau memuat-turunnya terus dengan mudah sesuati sesi Twitter Spaces berkenaan.

Dan untuk sementara itu, bagi pengguna Twitter Spaces, terdapat salah satu kaedah mudah untuk mendapatkan fail audio untuk sesuatu sesi Twitter Spaces berkenaan secara sepenuhnya.

Untuk mendapatkannya, fail audio berkenaan hanya boleh diakses oleh hos Twitter Spaces berkenaan.

Sekiranya anda hos Twitter Spaces, anda boleh mengakses fail audio untuk tempoh 30 hari terakhir.

Hos sesuatu Twitter Spaces, boleh ke halaman tetapan pada aplikasi Twitter, dengan memilih Settings & Privacy pada tetapan.

Seterusnya pilih Download An Archive of Your Data. Anda akan diperlukan melakukan pengesahan akaun anda dengan memasukkan kata laluan untuk tujuan ini.

Ia akan mengambil masa sehari sebelum anda dapat akses untuk memuat-turun ke fail arkib anda.

Seterusnya, selepas menerima akses ke fail arkib, muat-turun dan buka pada komputer anda.

Ia akan mempunyai dua folder, satu dinamakan Data, dan satu lagi Assets.

Buka folder Data, dan pilih Spaces_Media. Disana, anda akan melihat senarai fail audio untuk Twitter Spaces dalam tempoh 30 hari terakhir.

Ia disediakan dalam format .TS, dimana anda boleh menjalankannya pada sebarang pemain media yang disokong, atau turut melakukan perubahan format kepada format seperti MP3 menggunakan QuickTime Player dan perisian pengubah yang lain.

Bagi hos Twitter Spaces, mungkin boleh gunakan cara sementara ini dalam mendapatkan fail-fail sesi audio anda, dan berkongsi mahupun menerbitkannya dalam bentuk podcast.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd