Cari @ Amanz

Speedtest merupakan salah satu perkhidmatan yang digunakan secara meluas oleh orang ramai dalam menyemak kelajuan rangkaian masing-masing. Terbaru, pihak Speedtest melalui aplikasi mereka telah menambah sebuah tab baharu, dinamakan sebagai “Video”.

Melalui tab berkenaan, Speedtest memudahkan pengguna untuk menyemak kualiti resolusi video yang sesuai untuk anda nikmati tanpa masalah – berdasarkan kepada kelajuan rangkaian internet anda.

Untuk menyemaknya, anda hanya perlu memuat-turun aplikasi Speedtest di Android atau iPhone, dan tekan pada pilihan tab “Video”.

Seterusnya, mulakan ujian anda. Ia akan memainkan beberapa ujian, termasuk semakan “Bitrate” dan juga resolusi video mengikut kelajuan internet.

Sebaik sahaja selesai, ia akan memaparkan hasil ujian kepada anda, sama ada sesuai untuk 4K atau 1080p, atau sebarang resolusi lain.

Dengan langkah ini, anda mungkin boleh menggunakannya dalam memilih apakah resolusi video yang sesuai dengan rangkaian internet anda – sekaligus membolehkan anda menikmati tontonan video tanpa sebarang gangguan lengah masa.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd