1500 Syarikat Kecil-Sederhana Di Seluruh Dunia Terkesan Kerana Serangan Perisian Tebusan Keatas Kaseya

Diterbitkan pada July 7, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kesan serangan perisian tebusan ataupun ransomware biasanya dilihat melalui satu syarikat sahaja pada bila-bila masa, walaupun data yang dikunci oleh serangan ini biasanya bernilai berjuta-juta dolar. Baru-baru ini, ia telah dilaporkan bahawa sebuah syarikat yang berkaitan dengan kerajaan Amerika Syarikat yang bernama Kaseya.

Kaseya mungkin bukan sebuah nama yang dikenali ramai, tetapi ia adalah sebuah syarikat IT yang membekalkan perisian kepada syarikat-syarikat penyumber keluar yang membekalkan perkhidmatan IT kepada syarikat-syarikat kecil yang tidak mampu untuk melaburkan wang untuk membangunkan sistem IT mereka sendiri.

Pada minggu lepas, ia telah dilaporkan bahawa salah satu sistem IT yang dibekalkan Kaseya telah diserang oleh penggodam menggunakan perisian tebusan, dan oleh kerana ini, sistem IT untuk sekitar 800 sehingga 1500 syarikat-syarikat di seluruh dunia yang menggunakan perkhidmatan Kaseya telah terkesan dan terpaksa ditutup untuk sekurang-kurangnya beberapa hari.

Kebanyakan perniagaan yang terkesan akibat serangan ini adalah syarikat-syarikat kecil, tetapi ia telah dilaporkan bahawa diantara yang paling teruk terkesan ialah sebuah rangkaian pasaraya di Sweden yang terpaksa ditutup kerana sistem pembayaran mereka terbengkalai, dimana mereka tidak boleh menerima sebarang pembayaran.

Pihak yang kononnya bertanggungjawab untuk godaman ini dikatakan meminta tebusan $70 juta daripada Kaseya untuk melepaskan sistem-sistem yang terkesan ini, tetapi menurut laporan Reuters, mereka sanggup menurunkan nilai tebusan tersebut ke harga yang lebih munasabah.

CEO Kaseya, Fred Voccola mengeluarkan kenyataan bahawa syarikat tersebut sedang dalam proses untuk menutup kerentanan yang dieksploitasi apabila pihak penggodam tersebut menyerang sistem IT yang dibekalkan syarikat tersebut sebelum ia dapat ditutup. Setakat ini ia masih tidak diketahui lagi jika Kaseya akan menuruti permintaan pihak penggodam tersebut ataupun tidak.

Sumber: Reuters

komen


© Amanz / 2022 Kami