Cari @ Amanz

TikTok Kini Memudahkan Anda Mencari Kerja Melalui TikTok Resumes – Bermula Dari Amerika Syarikat

Oleh Aman

Link Copied!

TikTok sedia popular dikalangan ramai anak muda, dalam berkongsi tips, pendapat, hobi, mahupun reaksi. Terbaru, dalam mempelbagaikan lagi penggunaannya, TikTok hari ini mengumumkan TikTok Resumes.

Melalui TikTok Resumes, pengguna TikTok boleh membuat carian kerja kosong, seterusnya menghantar “resume” dalam bentuk video kepada pihak berkaitan.

Buat masa ini, ciri ini diperkenalkan di Amerika Syarikat terlebih dahulu. Namun, menariknya sejumlah besar syarikat telah menyenaraikan kerja kosong pada platform berkenaan, dan mula menerima TikTok Resumes ini – sekaligus memperlihatkan permintaan untuknya akan meningkat dari hari ke hari, apatah lagi bila ia diperluaskan ke negara lain.

Menariknya, kerja yang disenaraikan bukan sekadar berkaitan media sosial sahaja, tetapi turut melibatkan kerja seperti berkaitan arena rantaian-blok, saintis data, dan sebagainya.

Adakah dengan langkah ini, kita akan mula melihat kepada kaedah serba baharu dalam membuat permohonan kerja – sekaligus menggantikan kaedah sedia ada hari ini?


Komen ()