Cari @ Amanz

Individu Ditangkap Cuba Menyeludup Cip Pemprosesan Intel Dengan Melekapkan 256 Unit CPU Pada Tubuh

Oleh Nazrin

Link Copied!

Sejak tahun lepas, dunia memperlihatkan kekurangan stok untuk pelbagai jenis komponen komputer, daripada cip pemprosesan, memori, storan kad grafik dan sebagainya. Tanda harga yang melonjak tinggi untuk komponen-komponen ini, disamping stok terhad membuatkan sejumlah pihak cuba untuk mendapatkan keuntungan pantas dengan cara penyeludupan dan sebagainya.

Baru-baru ini, ia telah dilaporkan bahawa seorang individu dari China telah cuba untuk membawa masuk sejumlah 256 cip pemprosesan Intel generasi ke-10 dari Shenzhen, China ke Hong Kong dalam percubaan untuk menyeludup cip-cip pemprosesan tersebut ke negara tersebut.

Apabila di pusat imigresen, individu tersebut yang dilaporkan sedang memandu sebuah kenderaan dilihat berkelakuan aneh dan diminta untuk keluar dari kenderaan untuk siasatan. Ia didapati bahawa individu tersebut telah melekapkan sebanyak 256 cip pemprosesan Intel yang terdiri daripada model CPU Intel Core i9-10900K dan Intel Core i7-10700K ke badannya untuk menyeludup CPU-CPU tersebut ke pasaran Hong Kong.

Menariknya, ini bukanlah kali pertama kes seperti ini dilaporkan. Beberapa hari yang lalu, seorang pemandu lori dan rakannya dilihat mencuba untuk menyeludup sekitar 52 cip pemprosesan Intel ke Hong Kong juga. Kes penyeludupan komponen elektronik dilihat semakin meningkat kebelakangan ini, menyebabkan pihak berkuasa China untuk memastikan tiada sebarang penyelewangan komponen berlaku khususnya apabila industri cip dan semikonduktor dilihat hanya akan pulih seperti biasa sekitar tahun hadapan.

Sumber: VideoCardz


Komen ()