Pelaburan 20 Bilion Intel Untuk Membangunkan Kilang Pembuatan Cip Semikonduktor Dijangka Akan Disebarkan Ke Sekitar Eropah

Diterbitkan pada July 13, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Beberapa minggu lalu, kami melaporkan bahawa Intel dilihat sedang berbincang dengan pihak kerajaan di Bavaria, Jerman untuk membangunkan kilang pembuatan cip semikonduktor yang bernilai sekitar 25 bilion Euro untuk meningkatkan kuantiti cip semikonduktor global yang dilihat masih lagi menghadapi masalah bekalan yang tidak mencukupi untuk pelbagai jenis industri global yang memerlukannya.

Laporan terbaru daripada Financial Times memberi gambaran yang lebih luas mengenai perkara ini, yang mana mereka mengatakan bahawa Intel dilihat mahu membangunkan sejumlah kilang pembuatan cip semikonduktor di sekitar benua Eropah. Syarikat tersebut dikatakan sedang dalam perbincangan dengan beberapa kerajaan negara-negara seperti Itali dan Perancis.

Pelan ini adalah untuk menjadikan rantau Kesatuan Eropah untuk menjadi hab pembangunan cip semikonduktor dunia yang akan membekalkan sekitar 20 peratus daripada keperluan cip semikonduktor dunia menjelang tahun 2030. Perkara ini juga memanfaatkan negara-negara Kesatuan Eropah, khususnya negara-negara yang sedang membangunkan teknologi-teknologi baru dan memerlukan cip-cip ini pada kadar yang segera.

Pelan Intel juga ialah untuk membangunkan pusat-pusat pempakejan, yang mana benua Eropah boleh menjadi rantau yang mampu membangunkan produk-produk lengkap yang boleh membangunkan komponen-komponen elektronik yang diperlukan dengan pantas tanpa perlu memerlukan bantuan syarikat-syarikat yang berasal dari rantau lain, khususnya Asia.

Ini bukanlah bermakna bahawa Intel akan meninggalkan Asia. Penambahan kilang-kilang ini dilihat akan mengelak dunia mengalami masalah bekalan cip semikonduktor yang dialami sekarang di masa akan datang kelak. Ia juga akan membantu menurunkan dan menstabilkan harga komponen-komponen secara global.

Sumber: Financial Times

komen


© Amanz / 2022 Kami