Cari @ Amanz

Di Malaysia isu paling hangat diperkatakan ialah dimana 150,000 komputer riba Tabung Cerdik yang dijanjikan oleh kerajaan untuk kegunaan pelajar semasa pandemik. Kerana tidak sabar menanti, ramai ibu bapa membeli sendiri peranti dan ada yang mendapat bantuan dari wakil parlimen masing-masing. Akibatnya wujud jurang digital di antara pelajar berkemampuan dan tidak berkemampuan di Malaysia.

Tetapi bagi pelajar-pelajar California State University, jurang ini tidak wujud kerana mereka semua diberikan iPad Air, Apple Pencil dan Apple Smar Keyboard untuk digunakan di dalam kelas. Pemberian diberikan di bawah program CSUCCESS (California State University Connectivity Contributing to Equity and Student Success) bagi memastikan tidak ada pelajar yang ketinggalan kerana kekurangan akses kepada peranti berbanding rakan sekelas.

Secara keseluruhan sebanyak 35,000 pelajar di lapan kampus CSU akan menerima bantuan tablet yang dilihat dapat menggantikan komputer riba di dalam kelas dalam fasa pertama. CSU ialah rangkaian kolej terbesar di Amerika Syarikat dengan 486,000 pelajar di 23 kampus.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd