Microsoft Surface Pro X Baru Dilihat Menggunakan SoC Microsoft SQ2, Boleh Menggerakkan Windows 11, Perisian X86

Diterbitkan pada July 14, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Microsoft Surface Pro X diperkenalkan beberapa tahun lalu untuk Microsoft membuktikan pada diri sendiri dan orang ramai bahawa mereka mampu membangunkan sebuah peranti yang bukan sahaja digerakkan menggunakan cip pemprosesan ARM, tetapi juga menggunakan sistem operasi Windows yang berasaskan teknologi yang sama.

Sayangnya peranti Surface Pro X yang pertama dilihat tidak begitu berjaya kerana sistem operasi yang digunakan agak terhad dari segi pilihan perisiannya yang tidak mampu digerakkan pada peranti ini kerana perbezaan kod. Perisian yang boleh digunakan hanya boleh dimuat-turun melalui Microsoft Store, dan pilihan perisian yang ada pada gudang tersebut agak terhad.

Terkini, Microsoft nampaknya kembali dengan model kedua Microsoft Surface Pro X yang dikuasakan oleh SoC Microsoft SQ2, yang mana ia adalah kerjasama terbaru diantara Microsoft dan Qualcomm. Perbezaan paling ketara kali ini yang dapat dilihat, ialah ia nampaknya dipasang dengan sistem operasi Windows 11 terbaru dan kini, hadir dengan kemampuan untuk memasang perisian X86, sama seperti variasi yang menggunakan CPU Intel dan AMD.

Tidak banyak yang diketahui mengenai peranti tersebut buat masa sekarang, tetapi sedikit butiran sudahpun diperlihatkan untuk komponen Microsoft SQ2 yang menguasakan Surface Pro X ini. Ia hadir dengan lapan teras dan lapan bebenang kuasa dan hadir dengan kelajuan 3.15GHz.

Setakat ini ia tidak diketahui lagi bilakah Microsoft akan memperkenalkan tabket Surface Pro X ini, tetapi jika ia boleh menggerakkan perisian Microsoft tanpa perlu menggunakan Microsoft Store, kami menjangkakan ia akan menjadi popular sama seperti peranti Surface Pro yang lain.

Sumber: PC Watch

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2021 Kami