Cari @ Amanz

Kerap dilaporkan akaun Instagram milik selebriti digodam oleh pihak ketiga. Ini berlaku kerana akaun dikongsi dengan kakitangan yang mungkin tidak mengikuti langkah keselamatan yang betul sehingga maklumat log masuk berjaya dicuri. Kerana kes akaun digodam meningkat sejak akhir-akhir ini, Instagram memperkenalkan ciri baharu Security Checkup.

Security Checkup memudahkan mangsa godam mengukuhkan keselamatan akaun mereka selepas berjaya diambil semula. Mereka boleh memeriksa siapa diberikan akses kepada akaun dan bilakah akaun dilog masuk. Jika aktiviti yang aneh ditemui, pengguna boleh menghalang akaun tersebut dari mengakses akaun yang telah digodam. Ini amat berguna bagi akaun yang mempunyai lebih dari satu pengguna.

Pasca digodam, Security Checkup turut memudahkan proses mengubah maklumat akaun seperti emel, nombor telefon dan banyak lagi bagi mengelakkan maklumat lama digunakan untuk menggodam sekali lagi. Sistem pengesahan dua faktor menerusi WhatsApp juga boleh dilakukan. Kod enam angka diperlukan sebelum akses kepada Instagram dibenarkan. Sokongan pengesahan menerusi Duo Mobile dan Google Authentication turut boleh dipilih.

Kebenaran untuk mengakses juga boleh diaktifkan oleh pemilik utama apabila percubaan log masuk dikesan. Dengan kesemua ciri keselamatan ini, Instagram percaya percubaan menggodam akaun akan menjadi lebih sukar. Walaupun Security Check direka untuk kegunaan mereka yang digodam, ia turut boleh digunakan pengguna lain untuk memperkukuhkan keselamatan akaun sebelum menjadi mangsa.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd