Cari @ Amanz

Rekod Kelajuan Internet Terpantas Dunia Kini 319 Tbps – 3.51 Juta Kali Ganda Lebih Pantas Berbanding Malaysia

Link Copied!

Rekod kelajuan Internet terpantas dunia dipecahkan sekali lagi dua hari yang lalu. Ia kini mencecah 319 Terabit sesaat dan dicatatkan oleh penyelidik dari National Institute of Information and Communications Technology (NICT) di Jepun. Ia hampir dua kali ganda lebih pantas berbanding 178 Tbps yang dicatatkan penyelidik Jepun dan UK pada bulan Ogos 2020.

Kelajuan Internet jalur lebar di Malaysia pada waktu ini ialah 90.88Mbps menurut Speetest pada Mac lalu. Maka rekod kelajuan Internet terpantas dunia sekarang adalah 3.51 juta kali ganda lebih pantas dari kelajuan internet purata negara.

Penyelidik NICT mencapai kelajuan yang amat tinggi ini menerusi penggunaan kabel gentian kaca dengan empat teras. Kabel gentian kaca yang biasa digunakan sekarang hanya mempunyai satu teras. Dengan lebih banyak teras, lebih banyak data dapat dihantar secara serentak.

Kelajuan yang tinggi bukan sahaja dapat dinikmati menggunakan teknologi NICT ini tetapi juga berjaya dilakukan dengan jarak keseluruhan mencecah 3,001 km menerusi penggunaan penguat isyarat. Kerana teknologi gentian kaca baharu masih giat dilakukan, kelajuan yang lebih tinggi akan dapat dicapai dalam masa terdekat.


Komen ()