75 Peratus Pengguna Peranti iOS 14.5 Tidak Membenarkan Facebook Untuk Menjejak Penggunaan Aplikasi Untuk Tujuan Pengiklanan

Diterbitkan pada July 15, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sejak Apple memperkenalkan kemaskini sistem operasi iOS 14.5 kepada peranti-peranti iPhone, ia telah dilaporkan bahawa ramai para pengguna peranti iPhone telah memilih untuk tidak membenarkan aplikasi media sosial Facebook daripada menjejak penggunaan mereka.

Bagi mereka yang tidak mengetahui, dengan kemaskini iOS 14.5, Apple memberi pilihan kepad apengguna peranti mereka untuk membenarkan atau tidak untuk aplikasi-aplikasi yang dimuat-turun untuk menjejak corak penggunaan anda didalam aplikasi-aplikasi tersebut.

Facebook ialah salah satu syarikat yang menggunakan fungsi penjejakan ini untuk membolehkannya menyesuaikan iklan yang dipaparkan pada aplikasi Facebook kepada para pengguna mereka. Penjejakan ini memudahkan tugas Facebook untuk mengeluarkan laporan keberkesanan sesuatu iklan itu dan sama ada ia berfungsi dalam untuk menukar ketikan ke jualan dengan cepat dan mudah.

Fungsi penjejakan tersebut juga memudahkan untuk para pengiklan ini menyasarkan iklan-iklan mereka kepada pengguna Facebook yang mungkin lebih cenderung untuk membeli produk-produk sesebuah jenama yang mungkin mereka minati.

Dengan kemaskini baru ini, Bloomberg melaporkan bahawa seramai 75 peratus daripada para pengguna iPhone telah menetapkan supaya Facebook tidak menjejak penggunaan aplikasi dan peranti mereka, yang mana ini menyebabkan ramai daripada pengiklan yang lazimnya menggunakan Facebook sebagai platform pengiklanan digital utama mereka untuk berasa resah hati kerana tidak lagi dapat menjejak keberkesanan kempen mereka dengan mudah.

Facebook juga dilihat akan memperkenalkan ciri-ciri baru untuk pengiklan supaya mereka boleh lebih mudah menjejak keberkesanan sebuah kempen iklan tanpa memerlukan data pengguna yang terlalu banyak.

Apa-apa pun, ini merupakan ujian yang agak getir untuk Facebook khususnya kerana ia dilihat bahawa algoritma pengiklanan mereka telah ditumpaskan oleh Apple, dan mereka perlu melakukan sesuatu sebelum para pengiklan ini lari ke aplikasi atau platform yang lain.

komen


© Amanz / 2022 Kami