Kerajaan Malaysia Dilihat Akan Menghentikan Penggunaan Vaksin Sinovac Selepas Bekalan Habis – Akan Digantikan Dengan Pfizer-BioNTech

Diterbitkan pada July 15, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Disamping pengumuman bahawa kerajaan akan membenarkan pengambilan vaksin di pelbagai klinik tempatan untuk rakyat berumur 60 tahun keatas, bersama-sama dengan pembukaan pusat vaksinasi besar di Selangor dan Kuala Lumpur sepanjang 24 jam sehari, Menteri Kesihatan Malaysia, Dato’ Sri Adham Baba juga telah membuat satu lagi pengumuman mengenai vaksin yang akan digunakan dalam masa terdekat ini.

Dato’ Sri Adham Baba mengatakan bahawa sebelum ini, kerajaan telah membeli 16 juta dos vaksin Sinovac dari kerajaan China, dan separuh daripadanya telahpun digunakan, manakala selebihnya akan digunakan untuk dos yang kedua. Vaksin yang digunakan kini dibotolkan oleh Pharmaniaga di Malaysia.

Menurut beliau lagi, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga dilihat akan menghentikan penggunaan vaksin Sinovac tersebut, yang mana selepas ini kebanyakan vaksinasi untuk rakyat akan dilakukan menggunakan vaksin mRNA Pfizer-BioNTech pula.

Ia dilaporkan bahawa Malaysia telahpun membeli 45 juta dos vaksin Pfizer, dan ia akan digunakan untuk memvaksinasi rakyat Malaysia selepas ini. Ia dijangkakan bahawa vaksin ini, bersama-sama dengan bekalan tambahan vaksin Oxford-AstraZeneca akan menjadi dua vaksin utama dalam usaha memerangi wabak COVID-19 yang dilihat semakin tinggi penularannya di sini.

Negeri pertama yang akan menghentikan penggunaan Sinovac ialah Kelantan, yang akan diikuti oleh negeri-negeri lain kelak, dan digantikan dengan Pfizer apabila bekalan vaksin sebelum ini habis digunakan.

Sumber: The Edge

komen


© Amanz / 2022 Kami