Carian
Facebook: Hati, Bubble Tea Dan Pelitup Muka Adalah Emoji Paling Popular Di Malaysia
July 15, 2021 Amy Maizuraa

Penggunaan emoji sewaktu berbalas mesej sudah menjadi kebiasaan bagi sesetengah individu. Termasuklah kami sendiri yang gemar menggunakan emoji bagi menjadikan sesuatu perbualan itu lebih menarik. Sungguhpun begitu, adalah menjadi tanggungjawab masing-masing bagi memastikan emoji yang dihantar adalah jelas dengan apa yang ingin disampaikan.

Bercakap lebih lanjut mengenainya, Facebook kini menyenaraikan antara emoji paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Melihat infografik yang dikongsi, emoji hati mendominasi senarai emoji paling popular dalam kalangan pelbagai peringkat umur – ini termasuklah golongan generasi X, Z dan milenial.

Kemudian, diikuti pula dengan emoji gelak tawa dan gembira yang kerap digunakan oleh golongan muda seperti generasi Z dan milenial. Seterusnya, emoji ibu jari bagus dan dua tapak tangan yang dikaitkan dengan tanda terima kasih pula sangat popular dalam kalangan generasi X.

Tidak habis disitu, emoji pelitup muka, picagari dan mikroba juga meningkat seiring dengan keadaan semasa dunia yang kini masih dilanda penularan wabak pandemik Covid-19. Di samping itu, Malaysia juga sangat sinonim dengan makanan. Oleh itu, antara emoji berkaitan kumpulan makanan dan minuman yang menjadi trend di Malaysia pula adalah seperti bubble tea, kek, kopi, coklat, cendawan, jagung dan tomato.

Ia tidak mengejutkan. Bahkan ramai sahaja diantara kita yang suka minum kopi dan berkongsi mengenainya di media sosial menggunakan emoji tersebut. Jadi bagaimana dengan anda? Adakah anda juga salah seorang yang gemar menggunakan emoji-emoji ini? Mari kongsikan dengan kami dalam ruangan komen.

Komen