SKMM Akan Mengkaji Semula Piawaian Pancaran Medan Elektromagnetik Untuk Menjamin Keselamatan Pancaran Rangkaian 5G

Diterbitkan pada July 19, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Rakyat Malaysia, khususnya mereka yang menetap di Kuala Lumpur dan Putrajaya dijangka akan dapat mula menikmati rangkaian 5G yang menjanjikan kelajuan tinggi dan sela-masa yang rendah sekitar penghujung tahun ini.

Sehubungan dengan itu, pihak SKMM telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka akan mula mengadakan siasatan awam untuk mengkaji semula piawaian untuk pancaran medan elektromagnetik daripada infrastruktur pencawang telekomunikasi.

Siasatan awam ini akan dijalankan dari 19 Julai hingga 17 September 2021 kelak untuk memberi jaminan kepada orang awam bahawa pancaran frekuensi radio EMF dari infrastruktur komunikasi radio di dalam negara adalah selamat serta dikawal selia secara cekap.

Dengan siasatan awam ini, pihak SKMM akan menggunakan International Commission on Non-Ionising Radiation Protection (ICNIRP) Guidelines terkini yang diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kajian-semula piawaian EMF ini, anda boleh menyelidik dokumen yang dimuat-naik oleh SKMM di sini.

komen


© Amanz / 2022 Kami