Cari @ Amanz

Berita hangat minggu lalu ialah senarai 50,000 nama individu yang menjadi sasaran perisian intipan Pegasus oleh NSO Group. Perisian ini boleh digunakan untuk membaca teks, mendengar perbualan audio dan melakukan rakaman video pada peranti yang berjaya dijangkiti. Tiada platform yang terlepas termasuklah Android dan iOS. NSO Group segera menafikan laporan dan mengatakan perisian mereka digunakan untuk tujuan sah menentang jenayah oleh pihak tentera, badan risikan kerajaan dan penguatkuasa undang-undang.

Tetapi berita lebih hangat dilaporkan oleh The Guardian yang mendakwa Arab Saudi kehilangan akses kepada Pegasus selama beberapa bulan pada tahun 2018 selepas perisian digunakan dalam kes pembunuhan wartawan Washington Post Jamal Kashoggi. Peranti milik arwah dan tunang telah diintip menggunakan Pegasus dan kerana ia dilihat telah melanggar terma penggunaan akses telah ditarik oleh NSO Group yang berpangkalan di Israel.

Tetapi kerajaan Israel dipercayai campur tangan untuk membenarkan Arab Saudi terus menggunakan semula Pegasus pada tahun 2019. Kerajaan Israel kerap campur tangan dalam urusan yang melibatkan negara yang mempunyai hubungan diplomatik atau perdagangan dengan negara mereka. Kini muncul spekulasi Arab Saudi secara rahsia mempunyai hubungan perdagangan dengan Israel walaupun secara rasmi tidak mengiktiraf negara tersebut. Dalam laporan The New York Tmes pula, Benjamin Netanyahu dan Putera Muhammad bin Salman telah melakukan beberapa pertemuan dua muka secara rahsia.

Memandangkan 10,000 nama dari senarai 50,000 sasaran Pegasus yang tertiris tempohari adalah dari UAE, ia turut menjawab persoalan mengapa negara Arab tersebut telah membuka kedutaan di Israel minggu lalu.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd