Cari @ Amanz

YouTube Memperkenalkan Super Thanks – Fungsi Derma Wang Untuk Kandungan Video Seakan Super Chat

Oleh Nazrin

Link Copied!

Bagi mereka yang selalu menonton kandungan penstriman di YouTube, anda pastinya mengetahui akan ciri Super Chat, yang mana pengguna boleh menderma wang kepada penstrim pada masa nyata, lazimnya untuk memberi sedikit wang supaya mereka sentiasa membuat sesi penstriman di masa akan datang.

Terkini, YouTube dilihat memperkenalkan fungsi Super Thanks pula, iaitu fungsi derma kepada pencipta kandungan YouTube melalui video-video yang dimuat-naik, sama seperti Super Chat yang diperkenalkan sebelum ini.

Ini bermakna bahawa jika diingini, para peminat mana-mana saluran YouTube boleh menghantar wang cepumas kepada pencipta kandungan kegemaran mereka tanpa perlu menunggu acara penstriman masa nyata untuk memberi wang kepada mereka.

Sama seperti fungsi Super Chat, mereka yang membeli Super Thanks juga boleh meninggalkan mesej atau komen yang akan mana pemilik saluran dan orang ramai yang meninggalkan komen boleh tahu bahawa anda membeli Super Thanks untuk menyokong mereka.

Fungsi Super Thanks ini merupakan cara pembayaran terus keempat keluaran YouTube, yang termasuklah Super Chat, Super Stickers dan langganan kepada saluran YouTube secara bulanan. Buat masa ini, hanya fungsi langganan boleh diakses oleh para pengguna di Malaysia, manakala fungsi Super Sticker, Super Chat dan Super Thanks ini masih belum diaktifkan untuk pasaran tempatan.

Sumber: TechCrunch


Komen ()