Kajian Jangka Masa Panjang Memperlihatkan Bahawa Kenderaan Elektrik Jauh Lebih Bersih Berbanding Kenderaan Petrol

Diterbitkan pada July 22, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sejak ia diperkenalkan dahulu, kereta, motorsikal, kapal laut, kapal terbang dan sebagainya semua menggunakan petrol ataupun diesel untuk menguasakan kenderaan-kenderaan ini, yang mana ia memperlihatkan kadar pencemaran yang sangat tinggi.

Dengan pengenalan kenderaan elektrik, ia dilihat bahawa teknologi enjin elektrik akan menjadi masa hadapan kenderaan yang bukan sahaja cekap penggunaan tenaganya, tetapi juga pengurangan pencemaran yang diharap dapat membantu dalam memperbaiki keadaan alam sekitar supaya ia boleh bertahan dengan lebih lama.

Terkini, sebuah kajian jangka-masa panjang yang telah dijalankan oleh International Council on Clean Transportation yang mengambil kira pengeluaran gas rumah hijau (greenhouse gas) kedua-dua kenderaan ini. Kajian ini dilakukan di negara-negara yang memperlihatkan penjualan kereta elektrik yang tinggi, termasuklah Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, India dan China untuk perbezaan pengeluaran gas rumah hijau di negara-negara ini.

Menurut ICCT, kenderaan elektrik yang dibangunkan dan dibeli di pasaran-pasaran ini pada tahun 2020/21 akan mengeluarkan gas rumah hijau yang jauh lebih rendah berbanding dengan kereta petrol pada kadar berikut sepanjang hayat kenderaan-kenderaan tersebut:

  • Amerika Syarikat – 60-68 peratus
  • Kesatuan Eropah – 66-69 peratus
  • China – 37-45 peratus
  • India – 19-34 peratus

Ia juga dijangka bahawa menjelang 2030, kenderaan elektrik akan hadir dengan kadar pengeluaran gas rumah hijau yang jauh lebih rendah berbanding apa yang diperlihatkan sekarang apabila teknologi enjin elektrik menjadi lebih cekap berbanding dengan apa yang ditawarkan sekarang.

Akan tetapi, kajian ini juga memperlihatkan bahawa kenderaan-kenderaan ini akan digunakan untuk satu jangkamasa yang sangat lama, sehingga 18 tahun di jalan raya. Secara lazimnya, kenderaan-kenderaan jalan raya biasanya akan diganti dalam masa 7-9 tahun, jadi dari segi penjimatan dan pengurangan gas rumah hijau dalam penggunaan sebenar, nilai ini mungkin lebih rendah berbanding apa yang diperlihatkan.

Sumber: The ICCT

komen


© Amanz / 2022 Kami