Cari @ Amanz

Google Chrome 91 telah diedarkan sejak dua bulan lepas. Ia menawarkan 23% prestasi lebih pantas berbanding versi sebelumnya. Terkini, Google telah mengedarkan versi 92 pula yang mana masih lagi memfokuskan privasi dan sekuriti pengguna. Kebanyakan senarai log perubahan pelayar web baharu ini adalah sama untuk semua platform, kecuali pada iOS yang ada beberapa perkara menarik.

Selepas sekian lama, akhirnya Google Chrome menyokong tangkapan layar skrin untuk keseluruhan halaman. Ia adalah sama seperti yang tersedia pada Safari di iOS. Selepas tangkapan layar dilakukan, pengguna boleh lihat Skrin atau Halaman Penuh pada ruangan suntingan imej. Jika tekan pada Halaman Penuh, akan ada jalur di sisi yang boleh ditatal untuk lihat keseluruhan halaman web.

Seterusnya adalah pada mod inkognito, yang mana kini tab privasi ini boleh dikunci dengan FaceID. Jika pengguna tukar tab, tukar aplikasi atau kunci skrin – wajah perlu diimbas untuk kembali menggunakan tab inkognito tadi atau tukar ke tab biasa.

Beberapa pengguna juga dilihat menerima sedikit perubahan antaramuka pada bahagian tetapan dan menu, yang mana ia kini lebih kemas dan sedap mata memandang. Kemudian laman Discover pada tab baharu juga sudah diubah, namun dalam ujian saya – kedua-dua ini masih tidak kelihatan lagi. Prestasi juga dikatakan telah ditambahbaik menjadi lebih lancar.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd