Kereta Api Terpantas Dunia Diperlihatkan Di China Dengan Kelajuan 600 km/j dan Teknologi MagLev

Diterbitkan pada July 22, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kereta api terpantas dunia telah diperlihatkan oleh CRRC Qingdao Sifang Rolling Stock Research Institute (CRRC SRI) di China pada hari selasa yang lalu. Menurut CRRC SRI, kerata api yang menggunakan teknologi apungan magnet (MagLev) ini boleh bergerak pada kelajuan mencecah 600 km/j yang adalah lebih laju berbanding 350 km/j yang merupakan kelajuan purata kereta halaju tinggi di China.

Pelancarannya adalah sebahagian dari pelan China untuk menyambungkan bandar-bandar utama di dalam negara menggunakan kereta api dengan perjalanan di bawah 3 jam. Apabila memulakan operasi kelak, ia akan menyambungkan Shanghai ke Shenzen dengan memendekkan masa perjalanan dari 10 jam sekarang ke 2.5 jam sahaja.

Walaupun masih perlahan berbanding kapal terbang, kereta api halaju tinggi boleh menghantar penumpang lebih pantas kerana stesen yang berada di tengah bandar serta tiada sistem keselamatan serta bagasi yang memakan masa.

Kereta api ini telah dibangunkan sejak 2016 dengan prototaip diperlihatkan pada tahun 2019. Apabila beroperasi kelak, ia boleh disambungkan kepada 2 atau 10 gerabak yang setiap satunya mampu membawa 100 orang penumpang.

Sumber Global Times

komen


© Amanz / 2022 Kami