Cari @ Amanz

OnePlus Nord2 5G telah diperkenalkan secara rasmi dalam sebuah acara pelancaran yang berlangsung sebentar tadi. Telefon pintar ini merupakan pengganti kepada model OnePlus Nord yang dilancarkan tahun lalu. Pada masa sama, ia juga merupakan telefon pintar terawal daripada OnePlus yang dikuasakan oleh cip pemproses daripada MediaTek.

Bercakap lebih lanjut mengenainya, OnePlus Nord2 5G menampilkan skrin 6.43-inci Fluid AMOLED FHD+ dengan kadar segar semula 90Hz. Di samping itu, paparannya juga menyokong piawaian warna HDR10+ yang boleh dimanfaatkan untuk kualiti maksimum sesebuah kandungan.

Seterusnya, ia turut dipadankan dengan cip MediaTek Dimensity 1200-AI, memori sehingga 12GB RAM dan storan dalaman sehingga 256GB (UFS3.1). Melaluinya, OnePlus memaklumkan bahawa ia menampilkan beberapa ciri berasaskan kecerdasan buatan (AI) untuk meningkatkan pengalaman penggunaan lebih baik.

Melengkapinya juga adalah sistem tri-kamera di belakang dengan tetapan 50-Megapixel (utama) yang menggunakan sensor Sony IMX766 bersama sokongan OIS. Ini juga adalah sensor sama yang boleh ditemui pada model OnePlus 9 sebelum ini. OnePlus turut mendakwa tiada penurunan kualiti gambar.

Tetapi, pasca-proses dan segala pemprosesan yang berkait dengan AI adalah kerjasama diantara OnePlus dan MediaTek. Sungguhpun begitu, pemprosesan antara MediaTek dan Qualcomm pastinya berbeza. Jadi, sama-sama kita nantikan kelak untuk melihat sendiri bagaimana kualitinya.

Seterusnya, ia turut diikuti dengan dua lagi sensor lain seperti 8-Megapixel (sudut ultra-lebar) dan 2-Megapixel (mono). Kamera hadapan pula sebesar 32-Megapixel. Bateri yang disertakan adalah sebesar 4,500mAh dengan sokongan pengecasan 65W Warp Charge. Melaluinya, ia menjanjikan pengecasan penuh dalam hanya 15 minit sahaja.

Lain-lain spesifikasi termasuklah – pembesar suara stereo, OxygenOS 11.3, Wi-Fi6 dan lain-lain. OnePlus Nord2 tersedia dalam beberapa pilihan warna menarik seperti Greay sierra, Blue Haze dan Green Woods. Untuk harga, telefon pintar ini dijual di India bermula Rs.27,999 (~RM1,588), sementara itu di pasaran Eropah pula bermula €399 (~RM1,986).

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd