Cari @ Amanz

Selepas Virgin Galactic Dan Blue Origin, Tiba Giliran Boeing Mengadakan Ujian Penerbangan Ke Angkasa Lepas

Oleh Nazrin

Link Copied!

Selepas dua syarikat, iaitu Virgin Galactic dan Blue Origin yang dilihat berjaya dengan ujian-ujian penerbangan mereka ke angkasa lepas, kini tiba giliran Boeing pula, iaitu syarikat pembuat kapal terbang yang terkenal dengan kapal-kapal terbang mereka yang digunakan oleh banyak syarikat penerbangan di seluruh dunia.

Boeing, melalui kapal angkasa Boeing Starliner mereka dilihat akan melakukan ujian penerbangan ke Pusat Angkasa Antarabangsa (ISS) kedua selepas percubaan pertama mereka gagal. Ujian penerbangan ini dilihat lebih memiripi penerbangan kapal angkasa SpaceX berbanding dengan Virgin Galactic dan Blue Origin, khususnya kerana ia akan menghantar kru angkasawan ke pusat angkasa tersebut.

NASA dilihat telah memberi kebenaran kepada Boeing untuk melakukan ujian penerbangan tersebut, yang akan dijalankan pada 30 Julai kelak. Apa yang menarik mengenai ujian penerbangan ini ialah kapal Boeing Starliner ini akan diterbangkan tanpa menggunakan kru angkasawan.

Tujuan Spaceliner ini dibangunkan ialah untuk membawa angkasawan dari bumi ke ISS dan kembali, dan jika ujian tanpa kru ini berjaya, Boeing akan meneruskan ujian penerbangan seterusnya untuk membawa kru angkasawan dari bumi ke ISS, dan kembali ke bumi.

Sekiranya kesemua ujian-ujian ini berjaya, Boeing dilihat akan menyelesaikan masalah pengangkutan terbesar untuk membawa angkasawan ke dan dari ISS, khususnya kerana sistem swapandu Starliner ini bukan sahaja mampu memasuki orbit bumi secara kendiri, tetapi juga mendarat di ISS tanpa input daripada kru yang dibawa didalam kapsul tersebut.

Seperti yang dikatakan sebelum ini, ujian penerbangan Boeing Starliner ini akan dijalankan pada 30 Julai kelak di Stesen Cape Canaveral yang terletak di Florida.

Sumber: Engadget


Komen ()