Cari @ Amanz

Intel boleh dikatakan syarikat pembangun cip semikonduktor yang paling unik di dunia dimana mereka adalah satu-satunya syarikat yang bukan sahaja merekacipta cip pemprosesan mereka sendiri, tetapi juga mampu mengilangkan dan menyiapkan cip-cip pemprosesan mereka sendiri melalui kilang pembuatan cip pemprosesan mereka.

Sebelum kemaraan AMD dalam membangunkan siri CPU AMD Ryzen mereka, Intel telah mendominasi pasaran cip pemprosesan komputer desktop dan komputer riba dan juga cip-cip semikonduktor, memori dan storan sebelum menjual sebahagian besar pegangan-pegangan teknologi ini kepada syarikat-syarikat seperti Apple, Micron dan sebagainya.

Intel baru-baru ini telah membuat beberapa pengumuman mengenai penjenamaan semula proses pembangunan siri cip pemprosesan mereka yang akan memudahkan proses pemasaran teknologi mereka. Proses pembangunan terbaru Intel yang dinamakan 10nm Enhanced SuperFIN akan digunakan untuk membangunkan siri CPU Intel generasi ke-12 kelak, dan ia telah dijenamakan semula sebagai Intel 7.

Proses Intel 7 ini hadir dengan penambahbaikan prestasi 10 ke 15 peratus berbanding dengan 10nm SuperFIN yang digunakan untuk membangunkan siri cip pemprosesan Intel generasi ke-11 Tiger Lake, dan ia dijangka bahawa siri cip pemprosesan yang dibangunkan menggunakan proses Intel 7 akan diperkenalkan pada tahun hadapan dengan Alder Lake.

Proses kedua dinamakan Intel 4, dan secara ringkasnya ialah ia adalah proses FinFET 7nm Intel yang memanfaatkan teknologi extreme ultraviolet lithography (EUV) untuk membangunkan CPU yang hadir dengan penambahbaikan prestasi sekitar 20 peratus berbanding dengan Intel 7. Ia dijangka masih menggunakan proses 7nm, dan jika tiada sebarang tundaan, Intel akan memperkenalkan siri CPU Meteor Lake pada sekitar tahun 2023 kelak.

Intel 3 ialah penambahbaikan kepada Intel 4 yang mana penambahbaikan proses EUV memperlihatkan siri CPU yang dibangunkan dengan proses ini, yang mana ia masih proses 7nm akan memperlihatkan penambahan prestasi sebanyak 20 peratus berbanding CPU sebelum ini.

Intel 20A pula ialah proses pembuatan cip pemprosesan menggunakan teknologi baru yang dinamakan RibbonFET yang mana CPU yang dibangunkan dengan teknologi ini bukan sahaja akan bertanding dengan CPU X86 yang lain, tetapi juga CPU ARM. Apabila ia akan diperkenalkan pada tahun 2024 kelak, Qualcomm dikatakan akan menggunakan proses ini untuk membangunkan SoC mereka.

Dengan pengumuman ini, Intel nampaknya bersungguh-sungguh mahu merampas semula takhta CPU komputer terbaik daripada AMD setelah beberapa tahun melancarkan siri CPU AMD Ryzen mereka yang kini merupakan cip pemprosesan paling popular di kalangan pengguna.

Sumber: Intel

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd