#LG

LG Dan AU Optronics Dilihat Akan Membangunkan Paparan 480Hz Untuk Paparan Skrin Kelas Gaming Dan Premium

Diterbitkan pada July 29, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Paparan komputer boleh dikatakan telah memperlihatkan penambahbaikan yang terbesar sejak tahun lepas sehingga kini. Selain daripada penggunaan panel OLED dan pengenalan resolusi 1440p dan 4K semakin biasa dilihat pada komputer riba, ia juga hadir dengan kebolehan kadar segar semula setinggi 360Hz untuk paparan-paparan tertentu.

Terkini, LG dan AU Optronics, dua syarikat yang cukup terkenal untuk panel paparan mereka telah mengumumkan bahawa mereka akan mula membangunkan panel paparan yang hadir dengan kadar segar semula sehingga 480Hz.

Bermula dengan AU Optronics, mereka dilihat akan membangunkan panel paparan pada pelbagai saiz, resolusi dan kadar segar semua, dimana diantara panel-panel baru ini ialah skrin dengan resolusi Full HD pada kadar segar semula 480Hz, 1440p pada kadar segar semula 360Hz dan 4K pada kadar segar semula 240Hz.

LG pula dilihat akan membangunkan paparan Full HD dengan kadar segar semula 480Hz, tetapi ia juga akan hadir dengan sokongan untuk teknologi DisplayHDR 400 yang menjanjikan olahan warna yang lebih sempurna. Mereka juga dilihat sedang membangunkan panel IPS dengan resolusi 4K dan 144Hz dengan sokongan HDR 1000 untuk paparan skrin gaming kelas premium kelak.

Kesemua paparan-paparan ini dijangka akan dimulakan pembangunannya sekitar pertengahan 2022 kelak, yang mana ia akan mula dijual kepada syarikat-syarikat pembangun peranti komputer riba sekitar 2023 kelak.

Sumber: TFT Central (AU Optronics, LG)

komen


© Amanz / 2022 Kami