Cari @ Amanz

Realme MagDart Kini Rasmi – Sistem Pengecasan Seakan MagSafe Yang Berkali Ganda Lebih Pantas

Link Copied!

Sistem pengecasan magnetik bukanlah suatu konsep baharu. Apple sejak 2006 sudah menggunakan MagSafe pada komputer riba dan pada iPhone 12, sistem pengecasan MagSafe diperkenalkan pada telefon pintar. Dengan pengenalan Realme MagDart Charger yang telah diumumkan secara rasmi, jenama ini membawakan sistem pengecasan yang sama ke peranti Android pula.

Melaluinya, Realme mempunyai dua iterasi iaitu pad nipis seumpama Apple MagSafe dikenali sebagai 15W MagDart Charger. Seterusnya, rekaan berkotak berbentuk segi empat lengkap dengan sistem penyejukan terbina dinamakan 50W MagDart Charger.

Keunikan Realme adalah pada variasi dengan kipas penyejuk yang menawarkan kuasa output lebih pantas dengan kadar kelajuan mencapai 50W. Ia juga mempunyai ruang pengudaraan di belakang untuk pengaliran haba lebih baik bersama port USB-C di atasnya. Sementara itu, variasi yang nipis berbentuk bulat, kekal dengan kuasa pengecasan asas sehingga 15W.

Merujuk kepada pembentangan Realme sebentar tadi, proses pengecasan telefon pintar menggunakan 50W MagDart Charger mengambil masa sekitar 10 minit untuk mencapai tahap 20%. Seterusnya, ia dikatakan boleh mengecas bateri berkapasiti 4,500mAh sehingga 100% dalam hanya 54 minit. Manakala, 15W MagDart Charger boleh mengecas peranti dengan bateri berkapasiti 4,500mAh sehingga 100% dalam masa 121 minit. Ia dikatakan lebih pantas berbanding Apple MagSafe yang mengambil masa hampir 4 jam untuk mengecas penuh bateri berkapasiti 2,775mAh.

Sebagai tambahan, Realme MagDart PowerBank turut diumumkan. Ia dibina dengan kerangka aluminium bersama dengan kemasan kulit palsu. Keunikan pada MagDart Power Bank ini adalah ia mempunyai aksesori tapak untuk dijadikan sebagai dermaga pengecas seakan sebuah pengecas nirwayar yang biasa kita lihat.

Tidak habis disitu, aksesori yang dinamakan sebagai Realme MagDart Wallet turut diumumkan. Akserori ini diperbuat daripada bahan kulit vegan bersama sokongan tongkat terbina daripada aluminium – yang boleh digunakan pada telefon pintar secara menegak mahupun mendatar. Selain daripada itu, ia turut mempunyai ruang untuk meletakkan sehingga tiga kad.

Buat masa ini, aksesori-aksesori ini hanya menyokong pada Realme Flash sahaja yang merupakan peranti Android pertama menyokong pengecasan magnetik. Bercakap lebih lanjut mengenainya, telefon pintar ini didatangkan dengan cip Snapdragon 888. Di samping itu, ia turut dibekalkan bateri berkapasiti 4,500mAh yang boleh dicas sehingga 20% dalam hanya 5 minit sahaja menggunakan 50W MagDart Charger.


Komen ()