Cari @ Amanz

Apple memperkenalkan ciri menggunakan iPhone dan Apple Watch sebagai ganti kad pengenalan pelajar/kad matriks di universiti pada tahun 2018 bermula dengan kampus University of Alabama. Menerusi data kad pelajar disimpan di Apple Wallet pelajar boleh menggunakan kedua-dua peranti ini untuk membuka pintu asrama, meminjam buku, menggunakan kemudahan universiti dan sistem nirtunai tanpa kad pengenalan fizikal.

Selepas tiga tahun, penggunaannya telah dikembangkan pula ke Kanada minggu ini di kampus University of New Brunswick dan Sheridan College. Sementara itu Apple turut mengembangkan penggunaan sistem kad pelajar digital ini di Auburn University, Northern Arizona University, University of Maine dan New Mexico State University.

Sementara itu sejak April 2021, University of Alabama tidak lagi menawarkan kad pelajar fizikal kepada 36,000 mahasiswa sebaliknya berubah kepada sistem digital sepenuhnya. Pengurangan kos dapat dilakukan kerana tiada lagi keperluan mencetak kad fizikal atau menggantikan kad hilang. Ia turut mengurangkan insiden pencurian identiti pelajar sekiranya kad tercicir.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd