Cari @ Amanz

Perkhidmatan WhatsApp menawarkan ciri penyulitan menyeluruh, yang membolehkan hanya penghantar dan penerima sahaja membaca mesej yang dihantar – sekaligus mengelak penyedia perkhidmatan, dan pelbagai pihak lain curi membacanya.

Apa pun, kini Facebook sedang mengkaji kaedah untuk menganalisa sesuatu mesej atau data yang disulitkan, tanpa nyah-sulitkannya terlebih dahulu melalui penggunaan kecerdasan buatan.

Langkah ini akan membolehkan Facebook menyulitkan pelbagai data yang dikumpulkan oleh mereka daripada pelbagai platform sosial – sekaligus menawarkan lebih sekuriti pada data yang dihimpunkan, dan mengelak ia tertiris seperti sebelum ini.

Sekiranya ia berjaya, ia akan membolehkan Facebook menyulitkan pelbagai data berkenaan, dan pada masa yang sama boleh menyasarkan iklan kepada pengguna tanpa masalah.

Memandangkan keselamatan siber, sekuriti dan privasi sering menjadi perbualan hangat, kajian ini semestinya disokong ramai apabila ia menawarkan lebih perlindungan kepada pengguna.

Pada masa yang sama juga, ini mungkin akan menimbulkan pelbagai persoalan pada masa akan datang, memandangkan ia akan membolehkan Facebook untuk mengakses dan membaca mesej WhatsApp yang disulitkan untuk tujuan penyasaran pengiklanan dan sebagainya. Namun, ia masih terlalu awal untuk membincangkan berkenaan perkara berkenaan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd