Perkhidmatan Satelit Measat-3 Akan Ditamatkan Dalam Beberapa Minggu – Akan Digantikan Oleh Measat-3d Pada Tahun Hadapan

Diterbitkan pada Ogos 6, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sekitar dua bulan yang lalu, Astro menghadapi masalah siaran rangkaian di seluruh negara, dan ia didapati bahawa satelit yang bertanggungjawab untuk memancarkan rangkaian perkhidmatan, iaitu Measat-3 telah menghadapi masalah dimana ia mengorbit bumi pada arah tuju yang salah.

Kemudiannya, Measat, syarikat yang melancarkan satelit tersebut berkata mereka bekerjasama dengan beberapa syarikat angkasa yang lain seperti Boeing untuk cuba menyelesaikan masalah satelit tersebut, kerana selain daripada Malaysia, satelit tersebut juga bertanggungjawab untuk memancarkan saluran perkhidmatan kepada sejumlah negara yang lain juga.

Measat hari ini telah mengeluarkan kenyataan bahawa setelah lebih sebulan mereka mencuba untuk mengubah arah tuju satelit tersebut, mereka masih tidak dapat membetulkan pergerakan satelit tersebut. Oleh kerana ini, mereka telah mengambil keputusan untuk menamatkan perkhidmatan satelit Measat-3 dan menyah-orbitkan satelit tersebut dalam masa beberapa minggu lagi.

Mereka mengatakan lagi bahawa sebuah satelit baru yang dinamakan Measat-3d akan dilancarkan pada tahun 2022 kelak, pada tarikh yang akan diumumkan. Selain daripada menyediakan perkhidmatan rangkaian Direct-to-Home, satelit ini juga boleh digunakan untuk memancar sambungan internet pada kelajuan 100Mbps di kawasan-kawasan luar bandar yang mungkin memerlukannya.

Bagi mereka yang bertanyakan tentang perkhidmatan Astro, ia kini sedang dipancarkan ke para pengguna di seluruh Malaysia menggunakan sistem sandaran sedia ada, yang mana ia akan diambil-alih oleh Measat-3d apabila ia mengorbit Bumi kelak.

Measat mengatakan bahawa mereka akan hadir dengan pengumuman lanjut mengenai pelancaran satelit baru ini apabila mereka mempunyai maklumat lanjut mengenainya.

komen


© Amanz / 2022 Kami