Cari @ Amanz

Samsung Galaxy Z Fold3 5G Kini Rasmi – Snapdragon 888, Sokongan S-Pen dan Kamera Bawah Skrin

Link Copied!

Samsung Galaxy Z Fold3 5G telah diumumkan secara rasmi sebentar tadi. Dengan iterasi ketiga, pelbagai penambahbaikan telah dilakukan pada model tahun ini bagi membaiki kekurangan yang wujud sebelum ini.

Dari segi spesifikasi peranti dilengkapi skrin luaran 6.2″ AMOLED HD+ 120Hz, skrin dalaman boleh-lipat 7.6″ QXGA+ AMOLED 120Hz, cip Snapdragon 888, memori 12GB RAM, storan sehingga 512GB dan bateri sebesar 4400 mAh. Peranti menyokong pengecasan pantas 25W secara berwayar dan nirwayar 11W menerusi port USB-C.

Kamera utama menggabungkan sensor 12+12+12 Megapixel f/1.8+f/2.2+f/2.4 yang menggabungkan lensa sudut lebar, ultra sudut lebar dan telefoto. Kamera luaran pula sebesar 10 Megapixel f/2.2 dan akhir sekali kamera 4 Megapixel f/1.8 yang diletakkan di bawah skrin bahagian dalam.

Pembaharuan paling besar tahun ini ialah rekaan tubuh yang lebih berkotak pada bahagian sisi. Pada posisi tertutup juga ia kelihatan lebih kecil kerana rekaan engsel yang turut dikemaskini. Ini turut membenarkan peranti buat pertama kalinya melepasi piawaian IPX8 buat pertama kali dalam sejarah peranti boleh-lipat keluaran Samsung. Pengguna tidak perlu risau mengenai percikan air atau peranti tenggelam untuk jangka masa yang pendek dengan piawaian ini.

Peranti juga menyokong penggunaan stylus S-Pen Fold Edition buat pertama kali menerusi kerangka khas yang ditawarkan. Pada waktu yang sama stylus S-Pen Pro juga boleh digunakan dengan ciri tambahan seperti sokongan bluetooth dan mengubah tambatan dengan lebih pantas. S Pen Pro juga lebih panjang berbanding S Pen Fold Edition.

Tiada kerisauan skrin akan mengalami kerosakan kerana wujudnya lapisan kaca UTG pada skrin boleh lipat sementara skrin luaran pula dengan Gorilla Glass Victus yang tahan lasak. Kerangka baharu yang membolehkan ia menjadi tongkat untuk peranti berdiri juga ditawarkan buat pertama kali diperbuat daripada bahan kulit

Kesemua ciri Fold2 dikembalikan seperti Flex Mode digunakan untuk merakam video, menonton video atau menyertai telesidang. Sudut skrin boleh ditetapkan sendiri oleh pengguna mengikut situasi ia digunakan. Pengimbas cap jari fizikal pada sisi dan sokongan audio Dolby Atmos juga dikekalkan seperti model terdahulu.

Peranti akan dijual 27 Ogos ini dengan harga bermula dari $1,799.99 (~RM 7630) untuk model 12/256GB dalam pilihan warna Phantom Black, Phantom Silver dan Phantom Green. Kami difahamkan ia akan ditawarkan di Malaysia dalam masa terdekat.

Pada waktu yang sama Samsung turut menawarkan Galaxy Z Fold3 5G Tom Browne Edition dalam jumlah terhad . Versi ini akan mempunyai kemasan, teman antaramuka dan aksesori tambahan (Galaxy Watch4 dan Galaxy Buds2 ) dengan rekaan serta aksesori yang eksklusif.


Komen ()