Cari @ Amanz

Samsung Galaxy Z Flip3 5G Dilancarkan Dengan Snapdragon 888, IPX8 dan Skrin Sekunder Lebih Besar

Link Copied!

Samsung Galaxy Z Flip3 5G turut dilancarkan dan merupakan peranti skrin boleh-lipat dengan rekaan lebih pada dan kecil. Seperti Z Fold 3 5G, bahagian sisi kini lebih rata dengan bahagian engsel dikemaskini bagi membolehkan peranti mempunyai saiz fizikal lebih nipis pada kedudukan tertutup. Skrin boleh-lipat sebesar 6.7″ Dynamic AMOLED 2X FHD+ menyokong kadar segar semula 120Hz secara adaptif lengkap dengan lapisan kaca UTG generasi terbaru. Satu perbezaan antara Fold3 dan Flip3 ialah, pada peranti ini sokongan stylus S Pen tidak diberikan.

Namun begitu Samsung Galaxy Z Flip3 berkongsi cip Snapragon 888, memori 8GB RAM, storan sehingga 256GB dan bateri sebesar 3300 mAh. Pengecasan berwayar adalah hanya 15W dengan nirwayar pula 10W serta pengecasan berbalik 4.5W.

Kamera utama pada bahagian belakang adalah kombinasi 12+12 MP f/1.8+f/2.2 (sudut lebar dan ultra sudut lebar)dan kamera swafoto pula sebesar 10 MP f/2.4. Kamera utama menggabungkan lensa sudut lebar f/1.8 dan lensa ultra sudut lebar f/2.2.

Dari segi spesifikasi, tiada perubahan dilakukan pada spesifikasi kamera, RAM dan bateri pada Z Flip3 berbanding Z Flip 5G tahun lalu. Malahan sedikit mengejutkan lubang kamera juga dikekalkan tidak seperti pada Z Fold3 5G yang menggunakan teknologi kamera bawah skrin.

Pada panel luaran terdapat skrin mini sebesar 1.9″ AMOLED yang lebih besar berbanding 1.1″ tahun lalu. Skrin luaran menggunakan kaca Gorilla Glass Victus yang lebih tahan lasak menentang hentakan. Ia boleh digunakan untuk memaparkan notifikasi penting, membaca mesej, menjadi skrin untuk swafoto dan hadir dengan widget untuk mengakses beberapa tetapan penting. Sekiranya anda memiliki Galaxy Watch4, skrin luaran ini boleh dipadankan dengan skrin pada tangan pintar terkini dengan Wear OS ini.

Pada Galaxy Z Flip3 5G mekanisme lipatan ditambah baik lagi bagi membolehkan lipatan yang lebih kemas sekaligus membuatkan peranti menjadi lebih nipis pada kedudukan tertutup. Selain itu bahagian sisi juga lebih rata supaya lebih selari dengan rekaan Galaxy Z Fold3 5G dan Galaxy Tab S7. Tiada lagi kerisauan jika teperangkap di dalam hujan kerana Galaxy Z Flip3 5G melepasi piawaian IPX8 buat pertama kalinya.

Ciri terdahulu seperti Flex Mode dikekalkan untuk membolehkan ia diletakkan pada permukaan meja untuk telesidang tanpa kerangka khas. Dengan ini  peranti boleh diletakkan di atas meja dalam kedudukan huruf L bagi memudahkan proses mengambil swafoto.

Samsung Galaxy Z Flip3 5G akan mula ditawarkan di pasaran tertentu bermula 27 Ogos ini pada harga bermula $999.99 (~RM4240) sebuah dalam warna Cream, Lavender, Phantom Black, Green, Pink, Grey dan White.


Komen ()