Cari @ Amanz

Photoshop Desktop dan iPad Dikemaskini Dengan Beberapa Ciri Baharu Seperti Menggantikan Langit

Link Copied!

Photoshop kini ialah perisian yang dilanggan secara bulanan dengan ciri-ciri baharu diperkenalkan saban tahun menerusi kemas kini. Hari ini Adobe mengumumkan beberapa ciri-ciri baharu pada perisian dan aplikasi Photoshop di desktop dan juga iPad.

Pada versi iPad akhirnya sokongan Magic Wand diberikan untuk pemilihan kawasan imej tertentu secara automatik. Ciri yang lama juga diminta oleh pengguna iPad kerana ia sudah lama wujud pada versi desktop. Kawasan yang dipilih kemudian boleh diperhalusi sehingga mendapa pixel yang sempurna.

Pengguna Photoshop iPad juga boleh berkongsi imej pada paparan sekunder dengan Canvas Projection. Sambungan secara berbayar dari USB-C ke monitor atau skrin TV boleh dilakukan. Hanya imej akan dikongsi tanpa elemen antaramuka Photoshop menghalang hasil kerja yang dihasilkan.

Akhir sekali kepada pengguna versi iPad ialah ciri Healing Brush. Gunakan Apple Pencil untuk membaiki kawasan gambar yang rosak dengan ciri ini. Pilih kawasan yang ingin dibaiki dan kawasan sampel imej yang boleh digunakan untuk membaikinya.

Pada versi desktop Photshop kini diberikan ciri Sky Replacement yang membolehkan langit dalam gambar digantikan dengan langit dari imej yang lain. Photoshop membenarkan sehingga 5000 langit diimport oleh pengguna ke dalam perisian untuk digunakan. Ciri ini amat popular pada aplikasi di telefon seperti Picsart dan akhirnya turut disokong Photoshop.

Selain itu penambahbaikan kawalan Bazier pada Transform Wrap dan Split Wrap diperkenalkan untuk kawalan lebih jitu ketika memanipulasi imej. Tab baharu untuk Discover juga boleh digunakan bagi mencari kandungan yang releven kepada setiap pengguna. Selain itu Neural Filter juga telah ditambahbaik.


Komen ()