Carian
Volvo Menggunakan Keluli Bebas Fosil Pertama Dunia Untuk Kenderaan Elektrik
August 23, 2021 Effi Saharudin

Volvo akan menawarkan kenderaan elektrik sahaja menjelang 2025 dan memastikan rantaian bekalan neutral karbon menjelang 2050. Tetapi ramai menyedari menghasilkan kenderaan masih lagi mencemarkan dunia kerana keperluan melombong logam, sumber nadir bumi dan litium. Langkah pertama mengurangkan impak di sini dilakukan dengan menggunakan keluli ‘bebas fosil’.

Volvo menjadi pelanggan pertama Svenskt Stål AB (SSAB) yang menggunakan keluli bebas fosil menerusi teknologi baharu yang diberi nama HYBRIT. Bebas fosil di sini ialah proses menghasilkan keluli yang tidak langsung menggunakan sebarang bahan api fosil sepanjang proses menghasilkannya.

Logam besi diambil dari sumber yang melombong secara sifar bahan api fosil. Semasa besi diproses menjadi keluli, coke (dari arang batu) digantikan dengan pula dengan hidrogen dan akhir sekali relau pula adalah elektrik sepenuhnya tanpa membakar bahan api fosil. Hasilnya ialah keluli yang sama dengan keluli biasa cuma dengan impak ke atas alam sekitar yang lebih rendah.

Perbezaan hanyalah terletak pada kos yang lebih tinggi tetapi SSAB percaya dengan pengeluaran pada skala lebih besar menjelang 2026, kos akan lebih kompetitif dengan proses sedia ada. Volvo akan menggunakan keluli bebas fosil ini pada lori elektrik keluaran mereka.

Sumber SSAB menerusi New Atlas

Komen