Jualan Komputer Dan Tablet Akan Terus Meningkat Pada Tahun Ini, Tetapi Fokus Akan Beralih Kepada Komputer Riba Di Masa Hadapan – IDC

Diterbitkan pada Ogos 25, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Oleh kerana wabak COVID-19 yang melanda dunia, jualan peranti-peranti komputer seperti desktop, komputer riba, tablet, Chromebook dan sebagainya dilihat meningkat dengan kadar yang mendadak kerana keperluan untuk bekerja ataupun belajar di rumah yang mana orang ramai memerlukan peranti mereka sendiri.

Pelbagai syarikat telah melaporkan pada tahun 2020, jumlah pemasaran dan jualan PC dan tablet dilihat semakin meningkat khususnya kerana bekalan komputer riba tidak mencukupi khususnya pada awal dan pertengahan tahun lepas.

IDC baru-baru ini mengeluarkan satu laporan baru yang mengatakan bahawa pemasaran dan jualan peranti-peranti komputer ini akan terus meningkat pada tahun 2021 kerana wabak COVID-19 yang masih lagi dilihat menular secara berpanjangan. Ia dijangka bahawa menjelang penghujung tahun ini, sebanyak 347 juta unit komputer akan dipasarkan, dan pertumbuhan terbesar masih akan dilihat berlaku untuk pasaran desktop dan juga tablet.

Walaupun begitu, kadar pertumbuhan ini dijangka akan bertukar ke pasaran komputer riba pula bermula pada tahun 2022. Ini dijangka kerana bermula tahun hadapan, dengan pelbagai syarikat pembuat semikonduktor dan cip pemprosesan telah mula operasi kilang-kilang pembuatan komponen baru, pasaran komponen dijangka akan kembali lebih stabil, dan ini membantu pelbagai pembuat komputer dalam membangunkan lebih banyak komputer riba yang boleh dijual di pasaran.

Apa yang lebih menarik lagi ialah apabila IDC membuat unjuran pasaran komputer pada tahun 2019 sewaktu era pra-pendemik, mereka menjangkakan bahawa keseluruhan sektor PC akan menjual sekitar 367 juta unit pada tahun 2023. Kini, apabila kita mula melihat bahawa wabak ini adalah sesuatu yang akan membelenggu hidup manusia untuk bertahun-tahun akan datang, mereka telah mengubah unjuran tersebut dan mengatakan bahawa sektor PC akan melihat jumlah jualan terkumpul melangkaui 500 juta unit pada tahun yang sama.

Ini adalah unjuran yang cukup menarik, khususnya apabila kita lihat hanya beberapa tahun yang lalu apabila ramai penganalisa pasaran mengatakan bahawa industri PC akan mengalami kemerosotan yang sangat ketara kerana pelbagai fungsi peranti tersebut kini telah diambil-alih oleh peranti pintar.

Sumber: TechPowerUp

komen


© Amanz / 2022 Kami