Cari @ Amanz

JEDEC Memperkenalkan Piawaian XFMD – Sistem Storan Berkelajuan Tinggi Dengan Fokus Untuk Peranti Berhubung Dan IoT

Oleh Nazrin

Link Copied!

Apabila sebuah teknologi berkaitan storan, memori dan sistem digital diperkenalkan, kebarangkalian besar ia akan melalui ruang pejabat Joint Electron Device Engineering Council atau dikenali sebagai JEDEC. Secara ringkasnya, sebarang rekaan teknologi memori dan storan yang baru akan melalui ujikaji JEDEC sebelum ia dipasarkan.

Terkini, JEDEC telah memperlihatkan piawaian storan baru yang dinamakan XFMD, ataupun Crossover Flash Memory Device iaitu sistem storan berkelajuan tinggi untuk memori yang boleh ditukar dan menggunakan teknologi penghantaran data PCIe dan juga menggunakan komponen storan NVMe, yang secara lazimnya digunakan dalam peranti-peranti komputer moden.

Fokus penggunaan teknologi XFMD, menurut JEDEC ialah ia membolehkan peranti-peranti berhubung (Internet of Things) untuk memanfaatkan teknologi storan tersebut untuk memastikan hubungan antara peranti dan sistem yang lancar dan juga lengah-masa minima.

Lebih menarik lagi, sistem XFMD ini membolehkan peranti-peranti berhubung ini dimuatkan dengan storan yang boleh ditukar. Kelebihan menggunakan storan jenis ini berbanding dengan storan yang dipateri terus kepada peranti ialah komponen ini boleh ditukar jika perlu, dan bukan peranti itu sendiri, yang akan menjimatkan kos pengelola.

Teknologi ini sedang dibangunkan oleh JEDEC, dan ia boleh diperkenalkan dalam pelbagai jenis penggunaan elektronik selain daripada IoT, termasuklah peranti pintar, kenderaan pintar, komputer dan lain-lain.

Sumber: TechPowerUp


Komen ()