Carian
ByteDance Dilaporkan Mengambil Alih Firma Set Kepala Realiti Maya Pico Interactive
August 31, 2021 Effi Saharudin

Apakah segmen peranti yang dijangka menjadi trend seterusnya di dunia? Ramai meramalkan ia adalah set kepala realiti terimbuh dengan Facebook dan Apple sedang giat untuk menguasai pasaran ini. Di China, ByteDance dilaporkan telah mengambil alih firma set realiti maya Pico Interactive.

Pico ialah syarikat pengeluar set realiti mata terbesar di China dan ketiga terbesar di dunia. Pengambilalihan dilakukan kerana peningkatan jumlah penggunaannya di negara tersebut bagi tujuan kesihatan dan juga permainan video. Ia dilihat sebagai langkah Bytedance untuk mencari sumber pendapatan baharu selepas perniagaan sektor pendidikan mereka terpaksa ditutup selepas kerajaan mengharamkan syarikat menjana keuntungan menerusi sektor ini.

Realiti maya pernah menjadi teknologi yang hangat lima tahun lalu dengan Google Cardboard, Google Daydream View dan Samsung Galaxy Gear VR menjadi peranti yang mendapat perhatian ramai. Tetapi sokongan perisian yang terhad menguburkan teknologi ini. Tetapi dengan realiti gabungan (AR), ia dipercayai akan bangkit semula dengan Facebook membangunkan alam meta Horizon dan Apple akan melancarkan peranti mereka tahun hadapan.

Sumber Caixinglobal

Komen