Carian
China Mengharamkan Rancangan TV Realiti, Penyebaran Gossip Artis dan Budaya Mendewakan Selebriti Di Atas Talian
September 2, 2021 Effi Saharudin

China ialah negara yang penuh dengan kontradiksi. Mereka mahu dilihat sebagai negara moden yang mempunyai imej maju tidak seperti era Mao Zeong tetapi meletakkan pelbagai undang-undang yang mengawal kebebasan rakyatnya. Jika Mao terkenal dengan Revolusi Budaya pada tahun 1966, Xi Jinping juga telah melakukan revolusi budaya baharu dengan mengharamkan pertandingan TV realiti, amalan mendewakan selebriti atas talian dan amalan peminat fanatik di negara tersebut.

Pentadbiran Ruang Siber China (CAC) telah mengumumkan beberapa garis panduan bagi membendung amalan yang menurut mereka adalah tidak sihat untuk masyarakat menurut laporan Global Times. Pertama sekali rancangan TV realiti diharamkan kerana menggalakkan peminat melakukan undian sehingga menghabiskan wang.

Blackpink

Kedua carta populariti selebriti di laman media sosial juga diharamkan sama sekali. Hanya carta filem, muzik, TV dan hasil kerja selebriti sahaja dibenarkan. Ini pula bagi membendung budaya peminat mendewakan artis kegemaran mereka sehingga ke tahap melampau. Carta-carta akan mengambil kira pendapat profesional dan bukan lagi peminat yang mengundi berdasarkan minat semata-mata. Ini pula bagi memastikan kualiti diutamakan dan bukannya siapa yang menghasilkan karya tersebut.

Penggunaan wang untuk membenarkan peminat mengundi juga diharamkan kerana dilihat sebagai mengambil kesempatan ke atas mereka. Turut diharamkan ialah remaja dari menjadi ahli kelab selebriti. Kesemua agensi yang menguruskan artis di China juga perlu mengikuti garis panduan baharu yang dikeluarkan CAC seperti mengawal bagaimana kandungan dikeluarkan serta tidak menggalakkan pergaduhan antara peminat artis yang dilihat sebagai pesaing.

Lebih mengejutkan penyebaran gossip artis yang boleh menimbulkan kekecohan dan pergaduhan antara peminat juga diharamkan. Artis yang di label sebagai berkontroversi dan dilanda skandal juga tidak lagi dibenarkan dari mengeluarkan sebarang kenyataan

iQiyi

Arahan yang dikeluarkan oleh CAC ini telahpun mengorbankan rancangan TV realiti popular Youth With You d iQiyi yang mencari bakal dengan pemenang dipilih berdasarkan undian peminat. Rancangan telahpun dibatalkan dengan kesemua episod dari musim-musim terdahulu telahpun ditarik. Ia menerima kritikan setelah peminat didapati membazirkan susu yang dibeli semata-mata untuk mendapatkan kod QR pada penutup botol untuk mengundi.

China juga dilanda skandal apabila penyanyi dan pelakon Kris Wu ditahan akibat tuduhan merogol. Peminat menggunakan platform media sosial untuk memberikan sokongan kepada beliau dengan ada yang merancang untuk menyerang penjara bagi membebaskan beliau.

Tindakan yang diambil oleh China ini boleh dikatakan agak melampau semata-mata untuk membendung amalan peminat tegar di atas talian. Ia lebih drastik jika dibandingkan dengan sebuah parti politik di Malaysia yang dahulu menggesa kerajaan membatalkan konsert KRUMANIA oleh KRU kerana perkataan mania ditakuti akan mengakibatkan peminat hilang akal.

Komen