Cari @ Amanz

Siri Komputer Riba Lenovo ThinkPad P Terbaru Diperkenalkan Untuk Profesional Kreatif – Pra-tempah Kini Dibuka Pada Harga Bermula RM7285

Oleh Nazrin

Link Copied!

Lenovo ialah sebuah jenama komputer yang cukup terkenal untuk penawaran produktiviti, profesional dan gaming mereka. Lenovo Malaysia baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka telah membawa masuk siri komputer riba siri Lenovo ThinkPad P mereka, yang memfokuskan kepada industri kreatif profesional.

Tiga model komputer riba yang dibawa masuk termasuklah Lenovo ThinkPad P1, ThinkPad P15 dan juga ThinkPad P17. Kesemua komputer riba ini bukan sahaja hadir dengan rekaan serba moden, tetapi juga dimuatkan dengan komponen-komponen berkuasa yang mampu menandingi komputer desktop, khususnya apabila golongan ini berkemungkinan perlu bekerja dari rumah pada waktu ini.

Bermula dengan Lenovo ThinkPad P1, ia dilengkapi dengan paparan skrin bersaiz 16 inci dengan resolusi UHD+ dengan bingkai nipis yang membolehkan komputer riba ini masih dimuatkan dalam rangka untuk komputer riba yang bersaiz 15 inci. Lebih daripada itu, paparan komputer riba ini juga hadir dengan nisbah 16:10 yang memberi pengguna paparan skrin yang lebih tinggi, membolehkan mreka melihat lebih banyak ruang untuk kandungan apabila bekerja.

Lenovo P1 dikuasakan oleh pilihan CPU terbaru oleh Intel, termasuklah Intel Core generasi ke-11 Rocket Lake dan Intel Xeon terbaru. Ia juga hadir dengan pilihan memori DDR4 yang besar, dan sokongan untuk storan SSD NVMe PCIe 4.0, iaitu pilihan storan SSD yang terpantas di pasaran sekarang.

Dari segi kemampuan grafik, pengguna juga boleh memilih untuk mendapatkan model yang dikuasakan oleh GPU NVIDIA A5000 untuk kegunaan pengolahan model 3D ataupun NVIDIA GeForce RTX 3080 untuk tujuan menyunting dan pengolahan video beresolusi tinggi.

Untuk mengekalkan rekaan nipis yang cukup terkenal dengan komputer riba ThinkPad, Lenovo telah membuat beberapa perubahan kepada

Beralih kepada Lenovo ThinkPad P15 dan P17, Kedua-dua komputer riba ini adalah pilihan terbaik sekiranya sebuah komputer riba berkuasa dengan paparan dengan kejituan warna adalah sesuatu yang anda pentingkan lebih dari segalanya.

Melihat kepada nama model kedua-dua model komputer riba ini, ThinkPad P15 hadir dengan paparan bersaiz 15.6 inci, manakala ThinkPad P17 dilengkapi dengan paparan bersaiz 17.3 inci. Kedua-dua paparan ini mempunyai resolusi UHD yang membolehkan pengguna untuk memaksimakan ruangan paparan mereka.

Dari segi komponen dalaman, pilihan CPU ThinkPad P15 dan P17 adalah sama dengan ThinkPad P1, yang mana ia dikuasakan oleh siri CPU Intel Core generasi ke-11 Rocket Lake ataupun Intel Xeon yang terbaru. Spesifikasi memori dan storan juga adalah sama dengan model ThinkPad P1 sebelum ini.

Kelebihan model ThinkPad P15 dan P17 ini juga ia adalah komputer riba yang mempunyai pengesahan NVIDIA Studio, dan ini menjanjikan kestabilan sistem apabila menggunakan perisian-perisian kreatif profesional yang disokong oleh NVIDIA.

Lenovo Malaysia mengatakan bahawa pra-tempah untuk ketiga-tiga komputer riba ini sudahpun dibuka dan akan dijual pada harga permulaan berikut:

  • Lenovo ThinkPad P1 – RM8745
  • Lenovo ThinkPad P15 – RM7285
  • Lenovo ThinkPad P17 – RM7410

Anda boleh melawati laman web Lenovo Malaysia untuk mengetahui lebih lanjut mengenai komputer-komputer riba Lenovo ThinkPad P ini.


Komen ()