Carian
Hasil Gambar & Video Pasti Mantap Dengan Kamera Pada Siri Samsung Galaxy S21 5G, Ini Adalah Rahsianya!
September 8, 2021 Amy Maizuraa

Tidak keterlaluan kalau dikatakan, kemunculan telefon pintar dengan pelbagai spesifikasi canggih kini menjadi rebutan kebanyakan pengeluar di pasaran. Ini adalah sejajar dengan perkembangan teknologi dan perubahan gaya hidup pengguna masa kini. Sama seperti Siri Samsung Galaxy S21 5G, ini adalah rangkaian peranti premium lengkap dengan perincian yang hebat.

Samsung Galaxy S21

Baik dari segi penawaran untuk pengalaman di dalam mahupun luaran peranti. Hal ini boleh dibuktikan menerusi ciri dan fungsi yang boleh Siri Galaxy S21 5G dimanfaatkan oleh semua lapisan pengguna. Salah satu daripadanya adalah keupayaan kamera yang menjadi keutamaan. Di mana, ia boleh diklasifikasikan jauh berbeza jika dibandingkan dengan pesaingnya dalam kelas yang sama.

Paling penting, bagaimana untuk menjadikan hasil gambar dan kandungan video bermutu serta Paling penting, bagaimana untuk menjadikan hasil gambar dan kandungan video bermutu serta berkualiti? Usah pening-pening memikirkan yang lain, pilihlah Siri Samsung Galaxy S21 5G. Percayalah, anda boleh menikmati pelbagai manfaat menarik yang sememangnya memiliki kelebihan khusus untuk dunia fotografi serta videografi.


1. Fungsi Rakaman Video 8K Menakjubkan

Fungsi video dengan resolusi 8K/24fps adalah kunci terbesar kepada keunikannya. Ini adalah resolusi Fungsi video dengan resolusi 8K/24fps adalah kunci terbesar kepada keunikannya. Ini adalah resolusi tertinggi dalam telefon pintar mudah alih dan sememangnya mampu memberikan kejelasan lebih baik. Dengan ini, sebarang video dapat dirakam dengan penghasilan yang kreatif, menarik dan berkualiti.

Setiap gambaran memori menjadi lebih hidup dan ia boleh dikongsikan tanpa kehilangan setiap perincian penting. Jadinya, anda boleh merakam dan terus memuat-naik ke media sosial tanpa sebarang suntingan tambahan. Ciri ini ditambah baik lagi dengan kebolehan 8K Video Snap untuk anda mendapatkan gambar beresolusi 33-Megapixel yang berkualiti tinggi untuk setiap tangkapan daripada rakaman video 8K.


2. Fungsi Mod Super Steady Elak Gegaran

Apa guna kualiti video berkualiti tapi terjejas disebabkan gegeran bukan? Di sini, jelas menunjukkan Samsung peka dengan situasi yang dialami pengguna yang ‘dahagakan’ kesempurnaan dalam setiap kandungan video – terutamanya vlog. Oleh itu, mereka juga sedia menawarkan fungsi Super Steady yang membolehkan sebarang aktiviti pergerakaman dirakam dengan stabil tanpa kesan gegaran pada kadar 60fps.

Penstabilan ini turut dibantu oleh teknologi AI. Bukan itu sahaja, kadar bingkai dinamik dalam mod Auto FHD juga membantu dalam proses merakam video lebih lancar pada pencahayaan yang terang. Ia kemudiannya, beralih pada kadar 30fps untuk penghasilan video lebih terang pada pencahayaan yang rendah.


3. Fungsi AI Single Take Memudahkan Kerja

Single Take adalah cara baru untuk proses tangkapan gambar dan rakaman video pada saat ini. Pada awalnya, ciri Single Take ini diperkenalkan pada siri Samsung Galaxy S20. Kemudian, ia ditambahbaik pada Siri Galaxy S21 5G bagi menjadikannya lebih menarik. Dengan ciri ini, anda boleh menghasilkan pelbagai jenis rakaman gambar dan video secara serentak. Ia boleh diibaratkan seperti aplikasi suntingan peribadi yang boleh membahagikan, memperlahankan atau menstabilkan setiap rakaman yang dibuat secara automatik.

Kamera telefon akan merakam apa sahaja yang ada di dalam bingkai sehingga 15 saat dengan menggunakan kesemua lensa yang ada pada kamera utama. Seterusnya, teknologi AI yang dinaiktaraf akan mengoptimumkan foto dan video tersebut untuk membantu anda memilih dan berkongsi yang terbaik. Dengan ini, anda tidak memerlukan suntingan tambahan, sebaliknya boleh sahaja memuat-naiknya terus ke media sosial pilihan.


4. Fungsi Kamera Utama Menakjubkan

Terdapat teori yang mengatakan megapixel bukan segalanya dalam menentukan hasil kualiti gambar dan video yang baik. Tetapi, apa yang ditawarkan oleh kamera Siri Samsung Galaxy S21 5G sememangnya cukup mengagumkan. Fungsi kamera utama pada peranti ini sememangnya memfokuskan kepada kualiti yang maksimum. Baik dari segi penghasilkan gambar mahupun video yang menakjubkan. Setiap satu daripadanya juga mempunyai fungsi tersendiri yang mampu memenuhi setiap jenis gambaran keadaan semasa pengguna itu sendiri.

Samsung Galaxy S21 dan Galaxy S21+ mempunyai fungsi tri-kamera dengan tetapan 64-Megapixel (utama) + 12-Megapixel (Sudut-lebar) + 12-Megapixel (Ultra-lebar). Sedikit kelebihan pula pada Samsung Galaxy S21 Ultra dengan tetapan kamera 108-Megapixel + 10-Megapixel + 12-Megapixel + 10-Megapixel. Apa yang ditawarkan ini, memang padanlah dengan namanya yang cukup gah.

Meskipun terdapat beberapa perbezaan dari sudut sokongan lensa kamera. Namun, ia langsung Meskipun terdapat beberapa perbezaan dari sudut sokongan lensa kamera. Namun, ia langsung tidak menunjukkan perbezaan dari segi kualiti. Dimana, kesemua model menyokong ciri dan fungsi pelbagai guna yang cukup cemerlang dalam memberikan hasil berkualiti tinggi seumpama profesional. Misalnya, kualiti kamera utama mampu memberikan hasil dengan perincian yang baik bersama rona warna sebenar yang menyerlah. Seterusnya, lensa sudut lebar pula membolehkan rakaman gambar atau video dengan perspektif lebih luas boleh dihasilkan. Sejujurnya, anda juga oleh sahaja melihat setiap keindahan dalam butiran yang diambil melaluinya.


5. Fungsi Zum Mendekatkan Yang Jauh

Menambah keterujaan pengguna, ia juga lengkap dengan sokongan zum yang boleh digunakan pada tangkapan gambar atau rakaman video. Samsung Galaxy S21 dan Galaxy S21+ membolehkan sokongan zum digital sehingga 30x. Sementara itu, Samsung Galaxy S21 Ultra pula mempunyai kemampuan zum optikal 3X dan 10X serta Space Zoom sehingga 100X.

Ini secara tidak langsung boleh mendekatkan anda dengan objek atau subjek yang jauh perlu bersusah-payah mengambil masa yang lama untuk mendapatkan gambar terbaik. Dengan tambahan ciri Zoom Lock, ia akan menstabilkan imej secara automatik bagi memastikan peralihan zum adalah lancar. Ini sekaligus, turut sama memastikan setiap penghasilan gambar zum diambil dengan mantap, meskipun tanpa tripod.


6. Fungsi Mod Malam Terang Benderang

Membuat tangkapan gambar atau rakaman video pada waktu malam juga merupakan momen yang indah. Disinari dengan keindahan cahaya lampu, ditambah pula dengan taburan bintang yang bergemerlapan menambah lagi keasyikan dalam menikmati fotografi dan videografi di malam hari. Tetapi, masalah utama yang sering dialami oleh kebanyakan pengguna adalah hasil yang kurang memuaskan. Terutama sekali untuk situasi pencahayaan sangat malap.

Dengan sensor Bright Night pada Siri Galaxy S21 5G, tangkapan gambar dan video pada waktu malam menjadi lebih mudah. Ia sememangnya memberi manfaat yang besar kepada pengguna bagi menangkap setiap apa yang mereka lihat di sekeliling. Hingar juga berkurangan, dalam masa sama kandungan yang terhasil lebih terang, jelas dan cantik. Ciri ini juga ditambah baik dengan kebolehan kawalan pendedahan berlebihan untuk hasil lebih optimum.


7. Fungsi Kamera Selfie Dengan Kuasa AI

Siapa sahaja yang tidak gemar berselfie?  Setiap manusia di muka bumi ini masing-masing mempunyai perwatakan yang istimewa. Dengan penawaran kamera hadapan bersama kuasa AI yang dinaik-taraf pada Siri Galaxy S21 5G mampu menyempurnakan perwatakan tersebut. Di mana, setiap gambar swafoto yang diambil sememangnya menjanjikan kualiti lebih cantik.

Teknologi AI yang dipertingkatkan menjadikan rona warna yang terhasil kelihatan realistik dan benar-benar hidup. Bukan itu sahaja, gambar swafoto juga kelihatan cerah dan jelas, di samping sistem autofokus yang cepat juga sangat membantu dalam penghasilan tangkapan terbaik. Paling penting, tangkapan swafoto di malam hari juga tiada isu melampau.


8. Fungsi Instagram-Ready Untuk Perkongsian Serta Merta

Tangkapan gambar portrait juga kini lebih mudah dengan fungsi Mod Portrait pada Siri Samsung Galaxy S21. Menurut Samsung, mereka menggunakan teknologi AI untuk membuat tangkapan portrait yang mengagumkan. Melaluinya, teknologi AI ini menganalisa setiap perincian pada subjek, kemudiannya menghasilkan kesan yang baik dari dari setiap sudut.

Justeru itu, anda boleh sahaja membuat tangkapan gambar dengan bebas tanpa proses suntingan tambahan. Terdapat juga beberapa sokongan penuras terbina seperti Blur, Studio, High-Key Mono, Low-Key Mono, Backdrop dan Color Point. Ini bagi menjadikan rakaman fotografi potret anda lebih penuh dengan nilai estetika dan ekspresi visual lebih mendalam.


Jadi bagaimana? Kini, anda mempunyai lebih sebab terperinci untuk memiliki mana-mana model di bawah rangkaian Samsung Galaxy S21. Tambahan pula, kalau anda seorang yang begitu gemar berkarya kreatif dengan hasil sendiri. Pada zaman sekarang ini juga, kamera pada telefon pintar mudah alih boleh dianggap mampu menggantikan fungsi kamera biasa.

Kualiti umumnya mungkin tidak setanding kamera biasa sepenuhnya, tetapi bagi tujuan perkongsian menerusi laman sosial hasilnya tidak mampu dipertikaikan – terutamanya model daripada Samsung ini. Jangan lupa dapatkan siri Samsung Galaxy S21 di pasaran hari ini, sementara stok masih ada!

Penafian: Advertorial dari Samsung Malaysia

Komen