Penggunaan Tenaga Tahunan Untuk Melombong Bitcoin Adalah Tujuh Kali Lebih Tinggi Berbanding Google

Diterbitkan pada Sep 7, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Beberapa tahun ini, kegiatan melombong kriptowang telah meningkat popularitinya, sehinggakan industri kad grafik yang dibangunkan khusus untuk gaming digunakan untuk melombongnya, malah terdapat banyak kes dimana kegiatan ini dijalankan secara haram melalui pencurian tenaga elektrik premis-premis lain.

Bitcoin boleh dikatakan kriptowang pertama di dunia, dan kini ia juga adalah kriptowang yang paling bernilai setakat ini, dan walaupun ia semakin sukar untuk didapati, orang ramai masih lagi menggunakan sistem-sistem lombongan mereka untuk mendapatkan kriptowang ini.

Terkini, laporan daripada New York Times telah dikeluarkan yang mengatakan 0.5 peratus daripada penggunaan tenaga tahunan adalah khusus untuk melombong kriptowang sahaja. Dengan butiran lanjut, melombong satu kriptowang ini sahaja pada tahun yang lalu memakan sebanyak 91 TerraWh, tujuh kali daripada apa yang digunakan oleh operasi Google secara global dalam jangkamasa yang sama.

Apabila Bitcoin mula diperkenalkan pada tahun 2009, melombong kriptowang boleh dilakukan dengan mudah oleh sebuah komputer di rumah sahaja. Kini, pada tahun 2021, melombong Bitcoin memerlukan kelengkapan yang mahal dan jumlah tenaga yang banyak sekali. Samada keadaan ini akan berubah di masa akan datang, kita tidak ketahui lagi.

Kini, untuk melombong 1 Bitcoin yang bernilai $50,000, sebuah rumah dengan bil api $12,500 setahun perlu menggunakan jumlah tenage seumpama bil api 9 tahun untuk mendapatkan jumlah tersebut.

Kini, ada beberapa pelombong yang sedang cuba untuk menggunakan tenaga lestari untuk melombong kriptowang, tetapi setakat ini projek-projek ini terlalu sedikit, dan masih terlalu awal untuk dinilai samada ia berbaloi untuk ditukar daripada penggunaan tenage elektrik biasa yang dijana secara tradisional.

Tidak hairanlah jika kita banyak melihat pelombong kriptowang cuba mencuri tenaga premis-premis lain untuk mengaut keuntungan yang lebih besar.

Sumber: New York Times

komen


© Amanz / 2022 Kami