Carian
Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook (13”, 6) Menggabungkan Cip Snapdragon 7c Gen 2 Dengan Rekaan Bergaya
September 8, 2021 Effi Saharudin

Sistem operasi ketiga yang menunjukkan peningkatan pengguna sepanjang pandemik ialah Chrome OS. Ia dilihat sebagai sistem operasi alternatif dengan penawaran produk yang biasanya lebih mampu milik. Hari ini Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook (13”, 6) telah diumumkan sebagai Chromebook dalam bentuk tablet dengan rekaan yang cuku bergaya.

Skrin 13.3″ OLED memastikan paparan warna yang tepat dengan 100% DCI-P3 serta bezel yang nipis. Ini dipadankan pula dengan cip Snapdragon 7c Gen 2, memori sehingga 8GB, storan sehingga 256GB eMMC dan bateri sebesar 42WHr. Hayat penggunaan sehingga 15 jam boleh dicapai dengan sekali caj.

Kamera utama 8MP dipadankan pula dengan kamera swafoto 5MP. Skrin yang besar menyokong sentuhan dan juga stylus. Melengkapi spesifikasi ialah papan kekunci fizikal yang bersambung menerusi pin pogo di bahagian bawah. Model hanya ditawarkan dengan sokong WiFi 5 sahaja tanpa selular.

Dua port USB-C disertakan untuk pengecasan dan sambungan aksesori. Berat keseluruhan tanpa papan kekunci ialah 700 gram. Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook (13”, 6) dijual bermula Oktober pada harga $430 (~RM1787).

Komen